Livestream ‘In Brabant staat een huis’ | 1/3

Wanneer:
28 april 2021 @ 15:30 – 16:15 Europe/Amsterdam Tijdzone
2021-04-28T15:30:00+02:00
2021-04-28T16:15:00+02:00

 

In het kader van 10 jaar waarden maken, starten we een reeks livestreams over de thema’s waaraan we werken. De eerste drie bijeenkomsten gaan over wonen onder de noemer ‘In Brabant staat een huis’. Van monumentaal wonen tot stadsvernieuwing en innovatieve woonvormen. Op woensdag 28 april en dinsdag 11 mei gaan we in gesprek met een aantal experts op woongebied. Op dinsdag 1 juni sluiten we af met een dialoogcafé, indien mogelijk in hybride vorm.

Meld je hier aan voor woensdag 28 april via het aanmeldformulier

Duurzame oplossingen
Brabant staat voor een forse woningbouwopgave. Tot 2030 moeten er nog ongeveer 120.000 woningen bij worden gebouwd. Daar komt bij dat er een toenemende vraag is naar ‘anders wonen’, van co-housing en tiny houses tot tijdelijk en flexibel wonen. Én dat het woonprobleem onder starters inmiddels gigantisch is. Hoe lossen we de problemen niet alleen op voor de korte termijn, maar leggen we de focus op duurzame oplossingen voor de lange termijn?

In livestream #1 gaan we in gesprek met een expert en een aantal initiatiefnemers van vernieuwende woonvormen

Niek Bargeman, adviseur ‘bevolking en wonen’ bij de provincie Noord-Brabant
Vanuit de actualiteit en de trends en ontwikkelingen op het gebied van demografie, wonen en woningbouw in Brabant, geeft Niek ons de nodige context mee bij het nadenken over dit thema. Hij gaat in op de toenemende behoefte aan andere manieren van (samen)wonen en –leven. En hoe zorgen we ervoor dat nieuwe woonvormen een plek krijgen ‘meer in het hart van de woonopgaven’?

 

Kim Verhoeven, architect en bewoner Bewust Wonen en Werken Boschveld
Particulieren vonden elkaar hier in hun duurzame woondromen en bundelden de krachten om die te realiseren. Het resultaat is een bio-ecologisch wooncomplex met 23 houtskeletbouwwoningen en 1 duurzaam gerenoveerde woning. “Om een buurt, wijk, dorp of stad duurzamer en socialer te maken, moet er meer ruimte zijn voor zelfinitiatief. We moeten terug naar de kern, waarbij de mens centraal staat.”

 

 

Stijn van Kreij, initiatiefnemer van de sociale onderneming Butterfly Effect
Butterfly Effect haalt bewoners van zorginstellingen uit hun isolement door bewoners van omliggende tiny houses als vrijwilligers in te zetten. De onderneming ziet vergrijzing als een kans door mensen van jong tot oud op basis van talent en interesse met elkaar te verbinden. “De overheid heeft een heel grote bouwopgave. Het zou geweldig zijn als we met ons concept daarvan een deel voor onze rekening kunnen nemen.”

De aanmeldlink voor de livestream volgt binnenkort.