Livestream ‘In Brabant staat een huis’ | 2/3

Wanneer:
11 mei 2021 @ 15:30 – 16:30 Europe/Amsterdam Tijdzone
2021-05-11T15:30:00+02:00
2021-05-11T16:30:00+02:00

Starters op de woningmarkt vallen buiten de boot

De vraag op de woningmarkt is giga groot, maar er is een structureel tekort aan beschikbare woningen. Het gevolg: torenhoge koop- en huurprijzen en een moordende concurrentie. Starters worden steevast overboden door beleggers die brood zien in de hoge huurprijzen. Ondertussen kijken geldverstrekkers steeds strenger naar een hypotheekaanvraag, zeker als je een studieschuld hebt. Het moet dus anders. Maar hoe? Wat willen jongeren zelf? En hoe hou je als starter geld over om je huis dan ook nog te verduurzamen?

Daarover gaat livestream #2 van de reeks ‘In Brabant staat een huis’ op dinsdag 11 mei. Specifiek gericht op jongeren dus! We bouwen aan het concept Brabantwoning, een energieneutrale, gezonde en vooral betaalbare starterswoning, en we kijken hoe we dit verder kunnen verrijken. We nodigen je van harte uit om mee te praten.

Meld je hier aan via het aanmeldformulier

Te gast zijn onder anderen:

Antoine Post, teammanager van Team Casa
Team Casa is een studententeam van de TU Eindhoven, dat een duurzaam, comfortabel én betaalbaar huis heeft ontworpen. Zeker ook geschikt voor starters. De woning wordt in Helmond gebouwd, is circulair, rolstoelvriendelijk en zeer energiezuinig. Team Casa werkt hierin samen met het bedrijfsleven om de meest innovatieve technieken toe te passen. Heeft dit soort huizen de toekomst en is dit dé oplossing voor het gebrek aan betaalbare woningen voor jongeren?

 

Alena Goede, jonge professional met toekomstige koopwens
Alena is als jonge professional betrokken bij De WaardenMakers. Zij is één van die jongeren die op termijn de woningmarkt wil betreden. Meerdere starters in haar omgeving hebben ook de wens om een huis te kopen, wat voor hen in de huidige omstandigheden onrealistisch lijkt. Wat komen jongeren dan tegen? Wat zijn hun woonwensen en wat zijn de belemmeringen? En waar liggen kansen om de positie van jongeren op de markt te verbeteren?

 

Martin Bakker, econoom, over de Brabantwoning
De Brabantwoning is een betaalbaar en duurzaam woningconcept. Het concept gaat uit van een starterswoning, een gezinswoning en een grotere gezinswoning, waarvan de woonlasten betaalbaar zijn. Een ideaal concept dus voor mensen met een beperkte beurs. Het ontwerp is deels gebaseerd op het Passiefhuis-principe: door een luchtdichte, hoge isolatie van de woningschil is er heel weinig energie nodig voor verwarming en koeling.

 

We hopen vooral dat veel andere jongeren hun stem laten horen. Met persoonlijke ervaringen, kritiek en voorstellen voor oplossingen. Kortom, een levendige dialoog die inzicht verschaft en (jong) Brabant verder kan helpen.

 

In het kader van 10 jaar waarden maken, brengen we een reeks livestreams over de thema’s waaraan we werken. De eerste drie bijeenkomsten gaan over wonen onder de noemer ‘In Brabant staat een huis’. Hiermee haken we aan op de forse woningbouwopgave van de provincie. Tot 2030 moeten er nog ongeveer 120.000 woningen bij worden gebouwd. Daar komt bij dat er een toenemende vraag is naar ‘anders wonen’, van co-housing en tiny houses tot tijdelijk en flexibel wonen. Én dat het woonprobleem onder starters inmiddels gigantisch is. Hoe lossen we de problemen niet alleen op voor de korte termijn, maar leggen we de focus op duurzame oplossingen voor de lange termijn? Op dinsdag 1 juni sluiten we af met een dialoogcafé. Noteer alvast in je agenda.