Livestream debatcafé over ‘Brabant in 2120’

Wanneer:
14 mei 2020 @ 15:00 – 16:30 Europe/Amsterdam Tijdzone
2020-05-14T15:00:00+02:00
2020-05-14T16:30:00+02:00

Een virtueel debatcafé over ‘Brabant in 2120’. Een experiment voor De WaardenMakers, dat we samen met de provincie aangaan. In de livestream bijeenkomst op donderdag 14|5 werpen we een blik op de toekomst van Brabant. Dat doen we aan de hand van de ‘Kaart van Nederland in 2120’. Onderzoekers van Wageningen University & Research tonen hierop hoe ons land er over een eeuw uitziet als we nu kiezen voor duurzame waterveiligheid, voedsel- en energievoorziening.

Deskundigen
We hebben een aantal deskundigen gevraagd voor een korte reflectie op de kaart, als vertrekpunt voor de discussie. Dat zijn onder anderen Ernest de Groot, bestuurder bij  waterschap Aa en Maas, en Patrick Vermeulen, directeur van PON. Praat online mee over ‘Brabant in 2120’.

Meld je hier aan via het aanmeldformulier.
Je ontvangt dan automatisch een link om online deel te kunnen nemen.

 

Over 100 jaar is Nederland klimaatpositief. Met groene steden, een circulaire landbouw en meer ruimte voor bos, water en moeras. Grote veranderingen zijn nodig om opgewassen te zijn tegen de stijgende zeespiegel, perioden van extreem weer, de toenemende vraag naar voedselproductie en de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Zo’n klimaatbestendige toekomst is voor Nederland niet alleen wenselijk, maar ook mogelijk. Dat zeggen onderzoekers van Wageningen University & Reseach (WUR).

Download WUR-rapport (6MB)

 

Inzoomen op Brabant
Het debatcafé ‘Brabant in 2120’ is een vervolg op de bijeenkomst in het provinciehuis in Den Bosch op 27 februari. De onderzoekers gaven daar een toelichting op hun toekomstvisie aan de hand van de ‘Kaart van Nederland 2120’. Landelijk trok de kaart direct veel aandacht van media, overheden en wetenschappers. Voor De WaardenMakers en de provincie aanleiding voor een vervolgsessie. Tijdens het debatcafé zoomen we in op Brabant met thema’s als water & natuur, samenleving, ruimtelijke inrichting en landbouw.

Programma
15.00 uur: Start en kennismaking
15.10 uur: Introductie onderwerp
15.20 uur: Introductie van sprekers & thema’s
15:25 uur: Pitches van deskundigen
15.40 uur: Interviews in combinatie met vragen deelnemers
15.55 uur: Break out sessie: Hoe zie jij Brabant voor je over 100 jaar? Samen schetsen we een toekomstvisie.
16.15 uur: Korte reflectie met alle deelnemers
16.25 uur: Afsluiting

Wat heb je nodig?
We proberen de livestream zo laagdrempelig mogelijk te houden. Het enige dat je nodig hebt zijn twee beeldschermen (kan ook met je telefoon), papier om je toekomstschets op te maken, een Google-account en natuurlijk een glazen bol.

Jouw toekomstvisie
We zijn benieuwd naar jouw ideeën over de toekomst van Brabant. Vragen zijn er genoeg: Welke kansen of dilemma’s zien we? Wat raken we kwijt en wat winnen we? Wat betekent dit voor de komende 30 jaar? Welke belangrijke tussenstap hebben we vanuit jouw werk nodig om hier te komen? Kortom: wat is jouw toekomstvisie over ‘Brabant in 2120’?