Openbare werksessie energietransitie & financiering

Klik om kaart te tonen
Wanneer:
6 februari 2020 @ 16:00 – 17:30 Europe/Amsterdam Tijdzone
2020-02-06T16:00:00+01:00
2020-02-06T17:30:00+01:00
Waar:
De WaardenMakers, 3e verdieping Mengfabriek
Tramkade 26
5211 VB 's-Hertogenbosch
Nederland

Hoe financier je de energietransitie in gebouwen met een onzekere toekomst?

Daarover gaat een werksessie van De WaardenMakers in de Week van de Circulaire Economie. De circulaire hub de Mengfabriek op de Bossche Tramkade – waar onder meer De WaardenMakers als broedplaats tijdelijk gevestigd zijn – is de casus voor de bijeenkomst. De insteek: hoe de energietransitie te realiseren en te financieren, als de toekomst van een gebouw onzeker is?

Onder de noemer ‘De Mengfabriek geeft Energie’ hebben de gevestigde organisaties gezamenlijk een plan ontwikkeld voor energieopslag in een zoutbatterij, waarvoor de silo’s op het voormalige fabrieksterrein worden ingezet. Maar wie betaalt de benodigde investeringen in energiemaatregelen? Kunnen we misschien betalen voor gebruik, in plaats van voor bezit? Welke allianties en afspraken zijn dan nodig? Architect Ton Dietvorst van Buro Kade geeft een presentatie. Daarna gaan we samen op zoek naar antwoorden.

Meld je aan via: dewaardenmakers@brabant.nl onder vermelding van ‘Aanmelding werksessie 6 februari’

Ton Dietvorst heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, met name op het gebied van energieverbruik en het beperken daarvan. Dat sluit aan op de specialisaties van Buro Kade, die met circulariteit een belangrijke expertise heeft ontwikkeld.

In het project ‘De Mengfabriek geeft Energie’ onderzoekt hij samen met partners of en hoe de warmte kan worden opgeslagen in de zomer en vastgehouden in de daaropvolgende seizoenen, zodat deze in de winter het gebouw kan verwarmen. “Uitgangspunt is dat we de ingrepen in het bestaande gebouw ten aanzien van de isolatie beperken, zodat het gebouw op alle bouwlagen comfortabel wordt en de rauwe kwaliteit van het gebouw behouden blijft.”

Programma
15.45 uur: Inloop
16.00 uur: Start en welkom
16.05 uur: Presentatie case ‘De Mengfabriek geeft Energie’ door Ton Dietvorst van Buro Kade
16.20 uur: Toelichting Sander Holm van Alba Concepts
16.30 uur: Korte presentatie Jordy van Kessel (afstudeeronderzoek)
16.35 uur: Discussie over de centrale vraag (45 minuten)
17.20 uur: Wrap up en afsluiting
17.30 uur: Netwerkborrel in het Ketelhuis

Week van de Circulaire Economie
De werksessie van De WaardenMakers is onderdeel van het programma in het kader van de Week van de Circulaire Economie (3 t/m 7 februari). Voorafgaand aan de werksessie, is er vanaf 14.15 uur de Expeditie ‘Mengfabriek geeft Energie’, georganiseerd door Buro Kade. Informatie hierover en aanmelden kan via deze link.
Aansluitend volgt om 16.00 uur de werksessie. We sluiten af met een gezamenlijke netwerkborrel in het Ketelhuis op de Tramkade.