sep
19
do
2019
Opening De WaardenMakers
sep 19 @ 15:00 – 19:00

Wat voegt een broedplaats toe aan de rafelranden van een stad? Deze vraag staat centraal tijdens de opening van De WaardenMakers op donderdag 19 september op de Bossche Tramkade. Deze ruimtelijke rafelrand van de Brabantse hoofdstad is uitgegroeid tot culturele en circulaire hotspot. Met De WaardenMakers als een van de gebruikers. Wat is de waarde van zo’n broedplaats nou eigenlijk? En hoe zit het met het bestaansrecht van zo’n plek op vaak wat rommelige locaties? Hierover gaan we in een prikkelende talkshow in gesprek met gebruikers en placemakers, initiatiefnemers en decision makers. En we gaan op expeditie op de Tramkade. Gedeputeerde Erik van Merrienboer verricht aansluitend de officiële opening.

Meld je hier aan via het aanmeldformulier

Talkshow
De talkshow in het Werkwarenhuis (onze buren) gaat over de haat-liefdeverhouding met de rafelranden van de stad en de kracht van broedplaatsen daarin. Over loslaten of reguleren, sturen of participeren, probleem oplossen of probleem creëren. En wat als de rafelranden niet meer rafelen, hun ruwheid kwijt zijn? Opschalen en doorontwikkelen? Of zoeken naar een nieuwe rafelrand? Aan tafel schuiven aan:

Broeden, brainen en bouwen in de rafelranden van de stad

 

Wethouder Mike van der Geld
”Broedplaatsen en initiatieven als De WaardenMakers brengen mensen en verschillende disciplines samen. Ze hebben ook de rol om ons een spiegel voor te houden, mogen best wat irriteren, om op die manier te checken of we wel goed zitten.” Mike van der Geld studeerde politicologie en bestuurskunde. Was raadslid en strategisch adviseur bij de gemeente Valkenswaard. Nu is hij bijna anderhalf jaar wethouder van ’s-Hertogenbosch voor de portefeuille Duurzaamheid, Leefomgeving en Cultuur.

 

Initiatiefnemer Kirsti Pol
“Elke zichzelf respecterende stad verdient een rafelrand, een plek die nog niet helemaal is ingekleurd. Een blank canvas waar nog van alles kan ontstaan, die creativiteit en innovatie stimuleert.” Kirsti Pol van Buro Kade is stadmaker en conceptenbouwer. De Conceptenbouwers ontwikkelen projecten, programma’s en (product)concepten voor bedrijven, overheid en onderwijs. Zoals energietransitie,  herbestemmingslocaties en innovatie. Kirsti is ook mede-initiatiefnemer van de Mengfabriek, hét laboratorium voor lokale en circulaire economie. De ongeveer 40 lokale zelfstandige ondernemers en culturele initiatieven vormen samen een platform van de veranderende stad.

 

Onderzoeker Bart de Zwart
“Onbestemde ruimte is een cruciale randvoorwaarde voor de stad om zich te kunnen blijven vernieuwen.” Bart de Zwart is docent en onderzoeker bij Fontys Hogescholen. Hij onderzoekt onder meer de maatschappelijke meerwaarde van creatieve broedplaatsen en stadslabs. Daarbij ziet hij een tegenstelling ontstaan. Hoewel de meerwaarde van broedplaatsen breed wordt erkend door zowel beleidsmakers als marktpartijen, profiteren de locaties zelf vaak slechts beperkt mee van deze waardecreatie. Mede daardoor hebben veel broedplaatsen moeite om het hoofd boven water te houden in de aantrekkende vastgoedmarkt.

 

Initiatiefnemer Sophie Gruijters
“Door op wijk- en buurtniveau samen te organiseren, maken en creëren, verdwijnen vooroordelen. Er is ruimte voor experiment en mislukking. Daardoor krijgen wijken karakter, helpen buren elkaar en hebben we de overheid met al zijn regels en besluiteloosheid minder nodig.” Sophie Gruijters, opgeleid aan de kunstacademie St. Joost, is mede-initiatiefnemer van De Graafse Akker in ’s-Hertogenbosch. Een broedplaats in de Graafsewijk voor stadslandbouw en wijkredzaamheid. Vanuit de stichting Transfarmers wil ze de zelfredzaamheid in en van de wijk vergroten en de maakbaarheid van de eigen omgeving teruggeven aan de burger.

 

Op expeditie
Aansluitend nemen we je mee op expeditie langs andere ‘bewoners’ op de Tramkade, waarmee we je laten voelen, proeven en beleven wat de waarde van een broedplaats is. Door te informeren, inspireren én irriteren. Omdat een broedplaats nou eenmaal ook wrijving geeft. Of niet. De tour eindigt op de derde verdieping bij De WaardenMakers, waar gedeputeerde Erik van Merrienboer de opening verricht.

Programma
14.30 – 15.00 uur: Inloop met koffie & thee bij het Werkwarenhuis, Tramkade 20-24
15.00 – 15.20 uur: Welkom & introductie
15.20 – 16.20 uur: Talkshow met presentator Tom Vaessen & sidekick Ruben van den Bulck
16.20 – 16.30 uur: Korte pauze
16.30 – 17.15 uur: Op expeditie langs andere ‘bewoners’ van de Tramkade
17.15 – 17.25 uur: Wat hebben we deze middag geoogst?
17.25 – 17.30 uur: Officiële opening bij De WaardenMakers door gedeputeerde Erik van Merrienboer
17.30 – 19.00 uur: Netwerkborrel

okt
7
ma
2019
Bijeenkomst kenniskring Slimme Stad en Ommeland @ Koning Willem I College
okt 7 @ 14:30 – 17:30
Bijeenkomst kenniskring Slimme Stad en Ommeland @ Koning Willem I College | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland

De agrarische sector staat sterk onder druk om de bedrijfsvoering aan te passen. En ook de stad, waar veel voedsel naartoe gaat, kampt met veel problemen. Kunnen de stad en de directe omgeving elkaar helpen om tot oplossingen te komen? Daarover gaat de bijeenkomst van de kenniskring ‘Slimme Stad en Ommeland’ op maandag 7 oktober van 14.30 tot 17.30 uur.

Klik hier om je aan te melden

Met vertegenwoordigers van ruim 30 organisaties vanuit bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen, samenleving en onderwijs hebben De WaardenMakers een jaar lang nagedacht over een mogelijke aanpak. En we hebben gewerkt aan concrete acties. Is mest bijvoorbeeld een mogelijke energiebron die aardgas kan vervangen? Kan de innovatiekracht van het bedrijfsleven het platteland helpen? Waar kunnen steden, waterschappen, natuur en dieren elkaar versterken, en wel zodanig dat iedereen wint? Tijdens de bijeenkomst in het Koning Willem I College delen we onze ideeën, antwoorden en vragen en gaan we graag de discussie aan om die verder aan te scherpen.

PROGRAMMA

Plenaire deel
14.30 – 14.40 uur
Slimme Stad en Ommeland, zelforganisatie, onverwachte oplossingen en strategie in wording
Martin Bakker | De WaardenMakers

14.40 – 15.00 uur
Veehouderij-energie voor de stad, verdienmodel voor de ondernemers, welzijn voor de koe
Peter Hendriks | Agrisuits

Workshops
15.00 – 15.30 uur
Workshop I. Innovatief Groen in de Stad
Wim van Ginkel | Koninklijke van Ginkelgroep
Thomas Jansen | innovator

Workshop II. Kansen combineren, investeren met meer doelen
Jurgen van der Heijde | AT Osborne
Rudy van Stratum | organisatieadviseur, econoom

15.30 – 16.00 uur
Workshop III. Klimaatplein Heusden, zelforganisatie als sleutel voor een klimaat- en energieneutrale gemeenschappen
Vincent Snels | inwoner Hedikhuizen

Workshop IV. Energiek Moerdijk – ‘luis in de pels’
Dimph Rubbens | voorzitter

16.00 – 16.30 uur
Pauze-plus-gesprek: vragen krijgen en beantwoorden, drankje en korte gesprekken

16.30 – 17.00 uur
Workshop V. Onverwachte oplossingen; waterstof en zeezoutbatterij
Jan Piet van der Meer | consultant
Gertjan Roefs | ondernemer

Workshop VI. Herhaling van één van de eerdere workshops

Afsluiting & conclusies
17.00 – 17.30 uur
Hoe nu verder?
Stijn van Liefland | milieukundige

okt
8
di
2019
Happy Hydrogen Day Challenge @ De WaardenMakers
okt 8 @ 08:30 – 18:00
Happy Hydrogen Day Challenge @ De WaardenMakers | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland

Waterstof is hot! BMW komt met een X5 op waterstof. Op de f-cell in Stuttgart was de Mercedes GLC Fuel Cel prominent aanwezig. Audi ziet de brandstofcel ook als meest geschikte oplossing voor de lange termijn. En de Toyota’s, Hyundais en Honda’s rijden al lang over de weg. En dan is het op 8 oktober ook nog eens World Happy Hydrogen Day. In Amerika wordt die datum genoteerd als 10.08. En laat 1,008 nou (afgerond) het atomair gewicht van waterstof zijn.

In ’s-Hertogenbosch gaat die dag een Happy Hydrogen Day Challenge van start. Een verkorte versie (7 uur) van de bekende 24 uur Waterstof Challenges. De rally op waterstof start bij De WaardenMakers en eindigt bij Ecomobiel in de Bossche Brabanthallen met de prijsuitreiking en een netwerkbijeenkomst.

Programma
8:30 uur inloop De Waardenmakers
9:30 uur welkom en rijders briefing
9:45 uur opstellen voor start en foto’s
10:08 uur start
17:00 aankomst Ecomobiel & netwerkborrel
17:30 prijsuitreiking
18:00 einde

Deelname is uiteraard uitsluitend voorbehouden aan waterstofauto’s. Mocht je willen deelnemen, maar niet over een auto beschikken? Wellicht lukt het de organisatie om je te koppelen aan een ander team of een andere eigenaar.

Meedoen? Meld je hier aan

okt
10
do
2019
Debatcafé ‘Circulair bouwen’ @ Werkwarenhuis
okt 10 @ 17:00 – 19:00
Debatcafé ‘Circulair bouwen’ @ Werkwarenhuis | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland

In het Werkwarenhuis op de Bossche Tramkade houden we donderdag 10 oktober het debatcafé ‘Circulair bouwen’. De bijeenkomst is onderdeel van het programma van de gemeente rondom de Dag van de Duurzaamheid. Sprekers zijn Ivo van de Thillart (Buro Kade), Elisabeth Boersma (BPD) en Jim Teunizen (Alba Concepts). Debatleider is Tom Vaessen.

Tijdens het debatcafé draait het om de vraag: waarom moeilijk doen (circulair bouwen) als het makkelijk kan (met nieuwe materialen)? Waarom wil je extra moeite doen om de circulaire principes toe te passen als je ook gemakkelijk en voor hetzelfde geld nieuwe materialen ter beschikking hebt? Is het vanuit bezorgdheid over milieu, het uitgeput raken van grondstoffen of ons afvalprobleem? Is het omdat het door toekomstige regels en wetgeving onontkoombaar wordt? Of is het een economisch ingegeven zaak, een verdienmodel, een kwestie van succesvol zijn in ondernemerschap?

Meld je aan via dewaardenmakers@brabant.nl o.v.v. Debatcafé Circulair Bouwen

nov
7
do
2019
Energiefestival 2019 @ Evoluon Eindhoven
nov 7 @ 09:30 – 17:00
Energiefestival 2019 @ Evoluon Eindhoven | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland

The Future is Now. Dat is het thema van het Energiefestival 2019 van de provincie Noord-Brabant. Met als gasten Jan Terlouw en Marjan Minnesma, Brabantse energieprofessionals, beleidsexperts, makers en innovatoren. En een inspirerend programma dat de toekomst naar vandaag haalt: een energieneutraal Brabant. Uiteraard zijn De WaardenMakers van de partij. Op donderdag 7 november in het Evoluon in Eindhoven.

Energietransitie versnellen
In Brabant zijn al veel initiatieven en organisaties bezig met de energietransitie. De provincie wil deze met het Energiefestival bij elkaar brengen en verbinden. Wie zijn deze mensen? Waar zijn zij mee bezig? Hoe kunnen zij u helpen uw ambities te verwezenlijken of wat heeft u hen te bieden? De provincie Noord-Brabant werkt vanuit de overtuiging dat samenwerking de manier is om de opgave van de energietransitie te versnellen. Het Energiefestival biedt daarvoor een podium.

Inspirerende dag
Het belooft een inspirerende dag te worden vol zinvolle ontmoetingen, nieuwe ontdekkingen en verrassende ervaringen. Met een dynamisch programma wordt de toekomst van het energielandschap naar vandaag haalt. Aanvullend heeft de stichting Brabant geeft Energie een eigen avondprogramma, eveneens in het Evoluon. Iedereen is van harte uitgenodigd om ook hierbij aanwezig te zijn.