mei
11
di
2021
Livestream 'In Brabant staat een huis' | 2/3
Livestream ‘In Brabant staat een huis’ | 2/3
mei 11 @ 15:30 – 16:30

Starters op de woningmarkt vallen buiten de boot

De vraag op de woningmarkt is giga groot, maar er is een structureel tekort aan beschikbare woningen. Het gevolg: torenhoge koop- en huurprijzen en een moordende concurrentie. Starters worden steevast overboden door beleggers die brood zien in de hoge huurprijzen. Ondertussen kijken geldverstrekkers steeds strenger naar een hypotheekaanvraag, zeker als je een studieschuld hebt. Het moet dus anders. Maar hoe? Wat willen jongeren zelf? En hoe hou je als starter geld over om je huis dan ook nog te verduurzamen?

Daarover gaat livestream #2 van de reeks ‘In Brabant staat een huis’ op dinsdag 11 mei. Specifiek gericht op jongeren dus! We bouwen aan het concept Brabantwoning, een energieneutrale, gezonde en vooral betaalbare starterswoning, en we kijken hoe we dit verder kunnen verrijken. We nodigen je van harte uit om mee te praten.

Meld je hier aan via het aanmeldformulier

Te gast zijn onder anderen:

Antoine Post, teammanager van Team Casa
Team Casa is een studententeam van de TU Eindhoven, dat een duurzaam, comfortabel én betaalbaar huis heeft ontworpen. Zeker ook geschikt voor starters. De woning wordt in Helmond gebouwd, is circulair, rolstoelvriendelijk en zeer energiezuinig. Team Casa werkt hierin samen met het bedrijfsleven om de meest innovatieve technieken toe te passen. Heeft dit soort huizen de toekomst en is dit dé oplossing voor het gebrek aan betaalbare woningen voor jongeren?

 

Alena Goede, jonge professional met toekomstige koopwens
Alena is als jonge professional betrokken bij De WaardenMakers. Zij is één van die jongeren die op termijn de woningmarkt wil betreden. Meerdere starters in haar omgeving hebben ook de wens om een huis te kopen, wat voor hen in de huidige omstandigheden onrealistisch lijkt. Wat komen jongeren dan tegen? Wat zijn hun woonwensen en wat zijn de belemmeringen? En waar liggen kansen om de positie van jongeren op de markt te verbeteren?

 

We hopen vooral dat veel andere jongeren hun stem laten horen. Met persoonlijke ervaringen, kritiek en voorstellen voor oplossingen. Kortom, een levendige dialoog die inzicht verschaft en (jong) Brabant verder kan helpen.

 

In het kader van 10 jaar waarden maken, brengen we een reeks livestreams over de thema’s waaraan we werken. De eerste drie bijeenkomsten gaan over wonen onder de noemer ‘In Brabant staat een huis’. Hiermee haken we aan op de forse woningbouwopgave van de provincie. Tot 2030 moeten er nog ongeveer 120.000 woningen bij worden gebouwd. Daar komt bij dat er een toenemende vraag is naar ‘anders wonen’, van co-housing en tiny houses tot tijdelijk en flexibel wonen. Én dat het woonprobleem onder starters inmiddels gigantisch is. Hoe lossen we de problemen niet alleen op voor de korte termijn, maar leggen we de focus op duurzame oplossingen voor de lange termijn? Op dinsdag 1 juni sluiten we af met een dialoogcafé. Noteer alvast in je agenda.


jun
1
di
2021
Livestream dialoogcafé 'In Brabant staat een huis' | 3/3
Livestream dialoogcafé ‘In Brabant staat een huis’ | 3/3
jun 1 @ 15:30 – 17:00
Livestream dialoogcafé 'In Brabant staat een huis' | 3/3

In het kader van 10 jaar waarden maken, starten we een reeks livestreams over de thema’s waaraan we werken. De eerste drie bijeenkomsten gaan over wonen onder de noemer ‘In Brabant staat een huis’. Van monumentaal wonen tot stadsvernieuwing en innovatieve woonvormen. Op woensdag 28 april en dinsdag 11 mei gaan we in gesprek met een aantal experts op woongebied. Op dinsdag 1 juni sluiten we af met een dialoogcafé, indien mogelijk in hybride vorm.

Noteer de data alvast in je agenda en praat mee!

Staan er wel genoeg woningen in Brabant? En voldoen ze dan wel aan de huidige normen en wensen? Het antwoord op beide vragen is ‘nee’.

Brabant staat voor een forse woningbouwopgave. Tot 2030 moeten er nog ongeveer 120.000 woningen bij worden gebouwd. Daar komt bij dat er een toenemende vraag is naar ‘anders wonen’, van co-housing en tiny houses tot tijdelijk en flexibel wonen. Én dat het woonprobleem onder starters inmiddels gigantisch is. Hoe lossen we de problemen niet alleen op voor de korte termijn, maar leggen we de focus op duurzame oplossingen voor de lange termijn?

In de livestreams zetten we de feiten op een rij, gaan we in op originele manieren van denken en inspireren we met verhalen. Binnenkort volgt het programma. Meld je je aan, dan ontvang je een link om online deel te nemen.