Het ‘niet-afscheid’ van Paulien Feimann

‘Het is echt een feestje om hier te mogen werken’

| Ze was twee jaar werkzaam als zakelijk leider van De WaardenMakers. Toe aan een nieuwe uitdaging binnen de provincie Noord-Brabant, was het voor Paulien Feimann eind juni tijd om het stokje door te geven. In haar nieuwe functie blijft ze verbonden met de broedplaats voor maatschappelijke opgaven. Haar collega’s spreken dan ook liever over ‘het niet-afscheid van Paulien’.

Door Sanne van der List

Paulien Feinmann: “Elk half jaar komen er dertig tot veertig nieuwe mensen binnen.”

Voor ze bij De WaardenMakers terechtkwam, werkte Paulien al bij de provincie in diverse functies. Die hadden niets met haar passie voor milieu te maken. “Ik heb niet voor niets milieukunde en milieu-economie gestudeerd. Die passie heb ik in mijn werk bij De WaardenMakers echt teruggevonden.”

Klimaatdialogen
Bij de broedplaats was Paulien verantwoordelijk voor het zakelijke reilen en zeilen binnen de organisatie. Én ze trok vol verve de kar van de verhuizing van De Gruyter Fabriek naar de Mengfabriek op de Bossche Tramkade. Om het nog uitdagender te maken, breidde ze haar functie zelf nog een stukje verder uit. “Naast de zakelijke leiding, heb ik me beziggehouden met initiatieven rondom klimaatadaptatie en het organiseren van klimaatdialogen voor gemeenten en regio’s.”

‘Dat we lef tonen en gewoon dóen, is iets waar ik heel trots op ben’

Middenin coronatijd
Dat ze het naar haar zin heeft gehad, mag duidelijk zijn. “Het is echt een feestje om hier te mogen werken.” Ze vond het dan ook oprecht jammer om weg te gaan, maar een nieuwe uitdaging lonkte. Bovendien heeft ze iets moois om op terug te kijken. Het laatste debatcafé over de rol van jongeren in de coronasamenleving bijvoorbeeld vond ze ‘erg gaaf’. “We hebben het voor elkaar gekregen om middenin coronatijd binnen de mogelijkheden iets geweldigs te organiseren en het debat te stimuleren in een combinatie tussen fysiek en digitaal. Dat we dan lef tonen en gewoon gaan dóen, is iets waar ik heel trots op ben.”

Paulien in gesprek met Tom Vaessen tijdens de officiële opening van De WaardenMakers in de Bossche Mengfabriek.

Jonge professionals
Wat ze mooi vindt aan De WaardenMakers is dat studenten er als jonge professionals op gelijkwaardige basis meewerken. “Het is leuk om jonge professionals in allerlei maatschappelijke initiatieven te prikkelen om na te denken over de toekomst van deze wereld.” Ook het gebouw op het voormalige fabrieksterrein en de collega’s waren voor Paulien heel belangrijk tijdens haar werk. “Als ik ’s ochtends begon, draaide ik zelf de deur van het slot, deed het licht aan en zette de ramen open. Daarmee wordt de ruimte ook een stukje van jezelf.”

‘Als ik ’s ochtends begon, draaide ik zelf de deur van het slot’

Wisselende collega’s
Het werken met de wisselende collega’s bleef telkens weer een uitdaging. “Elk half jaar komen er dertig tot veertig nieuwe mensen binnen. Met elke groep jonge professionals moet je weer opnieuw kijken hoe je aan de initiatieven gaat werken en wie welke competenties en talenten heeft.”
Ondanks dat ze is gestopt als zakelijk leider, is ze niet helemaal weggegaan bij De WaardenMakers. Haar collega’s spreken dan ook liever van ‘het niet-afscheid van Paulien’. “Ik ga me binnen de provincie bezighouden met gebiedsgerichte aanpak van natuur die is aangetast door stikstof. Samen natuurlijk met veel partijen in Brabant. Ik verwacht ook dat jonge professionals vanuit De WaardenMakers kunnen meewerken.”

Paulien, gebiedsinnovator Thomas Jansen en een jonge professional buigen zich over de Klimaatonderlegger.

Inspireren
Het einde van het studiejaar was voor Paulien een mooi moment om afscheid te nemen: tegelijk met de jonge professionals en voordat de nieuwe lichting van start ging. Wat ze het meeste gaat missen? “De luxe om bij De WaardenMakers te mogen zijn en de mensen met wie ik heb samengewerkt.”
Voor de toekomst hoopt ze dat De WaardenMakers zich blijven doorontwikkelen op het gebied van innovatie. “Hopelijk kan de broedplaats nog heel veel jonge mensen inspireren om na te denken over hun leefomgeving en hun toekomst.”

Vester Munnecom, programmabouwer bij De WaardenMakers, neemt tot eind dit jaar de taken van Paulien over.