Rubriek: Bakkers Boekenkast | 1

‘Bewilderment’ of gewoon wild doen?

 

| In deze boekenrubriek legt Martin Bakker, creatief leider bij De WaardenMakers, ons zijn leestips voor. Inspirerende kost om tot je te nemen, te laten bezinken en over na te denken.

 

Drie ondertussen zeer wijze, oude mannen – een is 101 jaar en twee in de 90 – houden zich hun hele leven bezig met natuur. De eerste is James Lovelock (1919), bedenker van de Gaia-theorie over de aarde als levend organisme. De tweede is de filmer en bioloog David Attenborough (1926), die ons al een leven lang verrijkt met zijn prachtige stemgeluid en evenzo prachtige natuurfilms. En de laatste is een voor velen minder bekende persoonlijkheid, de wetenschapper Edward Wilson (1929). Hij is vooral bekend als onderzoeker van mierenkolonies, als schrijver, maar ook vanwege zijn inzet voor natuurbehoud.

 

Inspiratie nodig deze dagen? Snuffel eens rond op internet naar het werk en het denken van deze mannen.

 

Recent hebben David Attenborough en Edward Wilson ieder een boek uitgebracht. Wilson beschreef onder de titel ‘De Halve Aarde’ hoe hij denkt dat de teruggang van de biodiversiteit aangepakt kan en moet worden. De titel van zijn boek doet je al vermoeden wat hij voorstelt: de verwildering of ‘bewilderment’ van de halve planeet. Een interessante gedachte, omdat je dat voor elkaar zou kunnen krijgen door het niet als scheiding te zien: wij hier en de rest van de andere soorten daar verspreid over de andere helft. Je gaat het door elkaar heen verweven. Een bijkomend voordeel van verwilderen, is natuurlijk minder kans op het overspringen van virussen of bacteriën van andere soorten naar de mens. Meteen uitvoeren die verwildering, denken wij dan meteen. Dat betekent wel iets meer gevoelde dreiging met wolven op de Veluwe of minder aangeharkte parken waar niet gemaaid of gesnoeid gaat worden. Minder steen en meer vergroening. Interessante richting lijkt ons.

 

#steunjeboekhandel #koopnueenboek #oftwee