Rubriek: Bakkers Boekenkast | 2

Verder kijken dan onze eigen generatie lang is

 

| In deze boekenrubriek legt WaardenMaker Martin Bakker ons zijn leestips voor. Deze keer ‘De goede voorouder’ van Roman Krznaric.

 

 

Volgens de cultuurhistoricus ligt onder alle grote problemen waar de wereld mee worstelt, één kraakheldere oorzaak: we denken alleen aan de korte termijn. In zijn filosofieboek neemt Krznaric de geschiedenis van dit kortetermijndenken onder de loep en schetst hij hoe we verder kunnen kijken dan onze eigen generatie lang is. Krznaric – medeoprichter van en docent aan de School of Life in Londen – beschrijft een nieuwe manier om in de tijd te staan, zodat we uiteindelijk een goede voorouder kunnen zijn voor de kinderen van onze kleinkinderen.

‘We behandelen de toekomst als een stortplaats van ecologische schade en technologische risico’s’  – Krznaric in de Volkskrant

Een fragment
Op latere leeftijd vatte Salk zijn levensfilosofie samen met de vraag: ‘Zijn wij goede voorouders?’
Hij was van mening dat wij de vele rijkdommen die ons zijn nagelaten moeten doorgeven aan onze nakomelingen. Om dat te bewerkstelligen – en om het hoofd te bieden aan wereldwijde crises als de verwoesting van de natuur door de mens en de dreiging van een kernoorlog – moest ons tijdsperspectief naar zijn volle overtuiging radicaal verschuiven naar een standpunt dat veel meer gericht was op langetermijndenken en op de gevolgen van ons handelen die tot voorbij ons eigen leven reiken. In plaats van te denken in termen van seconden, dagen en maanden, zou onze tijdshorizon decennia, eeuwen en millennia moeten omvatten. Alleen dan zouden we de toekomstige generaties echt kunnen respecteren en eren.

 

‘We zien de toekomst als een wereld die we kunnen koloniseren, en dat gaat ten koste van toekomstige levens’  – Krznaric in Het Financieele Dagblad)

#steunjeboekhandel #koopnueenboek #oftwee