TU/e innovation Space

iSpace staat open voor iedereen met een goed idee

| De Technische Universiteit Eindhoven bouwt sinds een jaar aan de TU/e innovation Space. Het is een plek waar studenten en ondernemers samenkomen om in interdisciplinaire teams te werken aan ideeën. Voor De WaardenMakers ligt er een uitnodiging klaar om met iSpace aan de slag te gaan. “Ons living lab en innovation Space kunnen elkaar aanvullen en helpen waar nodig”, aldus Vester Munnecom, creatief verbinder & programmabouwer bij De WaardenMakers.

Foto: Bart van Overbeeke

iSpace staat open voor iedereen met een goed innovatief idee. Het moet een community worden met een mentornetwerk van experts die de startende teams helpen met de uitwerking van hun idee en beginnende projecten mee op de rit zetten. In plaats van verspreid over de campus, zitten de studententeams nu gezamenlijk in het GasLab. Daar werken ze aan complexe maatschappelijke en industriële vraagstukken, maken ze prototypen en ontwikkelen ze innovaties in samenwerking met onderzoekers, bedrijven en elkaar.

Expertise nodig
Het idee achter iSpace is dat studenten de motivatie en de ideeën hebben, maar dat ze expertise nodig hebben om hun idee tot bloei te laten komen. Aan de andere kant missen bedrijven vaak de frisse ideeën van jonge professionals. Bij iSpace worden bedrijven aan studententeams gekoppeld. Zo worden de problemen die bedrijven hebben, toegepast in de vakken die op de universiteit worden gegeven.

Ondernemersgeest
Experimenteren mag en niet elk idee hoeft te slagen. Het gaat om het leerproces en om de ondernemersgeest van de studenten. Want ook in het doen van onderzoek is het belangrijk dat mensen kunnen samenwerken buiten hun eigen discipline en dat ze ondernemend zijn. Op dit moment werken studententeams onder meer aan de projecten Abby Bike met elektrische deelfietsen die verdeeld staan over een aantal laadstations, Team Solid met een nieuw systeem voor energieopslag die werkt op ijzerpoeder en roest, en JimFit met een hoogwaardig draagbaar sensorsysteem voor Full Body Motion Capture.

Foto: Bart van Overbeeke

Samenwerking
In de toekomst ziet Vester Munnecom zeker een goede samenwerking ontstaan tussen De WaardenMakers en iSpace. “De TU/e kan met opdrachten naar ons komen, en andersom kunnen wij de TU/e benaderen met onze opdrachten. Bovendien vullen we elkaar goed aan: de TU/e is met innovation Space vooral productgericht bezig en wij vullen de overheidskant aan.”

Inmiddels maken ook studenten van Fontys gebruik van de faciliteiten. “Het is een goed idee om andere opleidingen te betrekken”, vindt Munnecom. “Zo kunnen studenten alvast wennen aan het werken in de praktijk en proeven aan het echte bedrijfsleven.”

Klik hier voor meer informatie over TU/e innovation Space