Circulair bouwen: het nieuwe normaal

‘Circulair bouwen is als spelen met Lego’

| Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Daarover ging het debatcafé van De WaardenMakers op donderdag 10 oktober op de Bossche Tramkade. De bijeenkomst was onderdeel van het programma van de gemeente rondom de Dag van de Duurzaamheid. “Circulair bouwen moet in de toekomst gemakkelijker worden”, aldus een van de deelnemers.

 

De drie aanwezige gastsprekers houden zich allemaal bezig met circulair bouwen en de circulaire economie. Woud Jansen is als projectmanager bij Alba Concepts vooral bezig met duurzaamheid. Ivo van den Thillart is architect en duurzaam stadmaker bij Buro Kade en Rolf Gerritsen is projectleider circulaire economie bij de provincie Noord-Brabant. Volgens hem is circulair bouwen ‘het nieuwe normaal’.

 

‘Door de risico’s die overal meespelen, is er weinig ruimte voor circulair bouwen’

 

Gemakkelijk
Het debat werd afgetrapt met de stelling: Circulair bouwen is gemakkelijk. De meeste deelnemers waren het niet met de stelling eens. Woud Jansen was voor én tegen de stelling. “Als je het wilt, is circulair bouwen heel simpel. Maar ik denk dat we in een sector zitten waar de marges dun zijn en de risico’s heel groot zijn, en er dus een rendement is dat heel klein is. Door de risico’s die overal meespelen, is er weinig ruimte voor circulair bouwen.”

 

Meer reguleren
Een andere stelling – de overheid moet meer gaan reguleren om de doelstelling van 50% circulair bouwen te behalen – lokte veel reacties uit. “De overheid is veel te veel met regels en veiligheid bezig, wat ervoor zorgt dat producten vaak niet meer worden hergebruikt. Als de overheid wat minder streng zou zijn, zou het op de markt kunnen.” Een andere deelnemer vindt reguleren niet zo belangrijk, maar stimuleren wel. Als extra toevoeging hierop werd aangegeven dat ondernemen hier ook belangrijk is. “De oplossing ligt meer bij de markt”, was de mening van Gerritsen, “maar de markt moet er dan wel wat aan doen.”

 

‘Circulariteit is in korte tijd een begrip geworden en iedereen gaat ermee aan de haal’

 

Gebakken lucht
De laatste stelling luidde: Het meetbaar maken van circulariteit wordt té belangrijk gemaakt, laten we het eerst tussen iedereen zijn oren krijgen. “Het is goed als je circulariteit kunt meten, je kunt het ook nog gaan certificeren. Dat helpt ook nog eens de markt”, zei een aanwezige. Een andere deelnemer vond dat meetbaarheid aan de ene kant belangrijk is, maar aan de andere kant wordt er veel geëxperimenteerd en dat is niet altijd meetbaar. Ivo van den Thillart: “Circulariteit is in korte tijd een begrip geworden en iedereen gaat ermee aan de haal. Er zit dus ook een hele hoop gebakken lucht bij.”

 

Andere kijk
Dagvoorzitter Tom Vaessen, tevens LEGO® facilitator, zette de deelnemers aan het spelen met de bouwstenen. “Circulair bouwen is als spelen met Lego”, zei hij. “Met 6 stukjes kun je meer dan 915 miljoen verschillende verbindingen maken.” De deelnemers mochten in groepen meerdere scenario’s bouwen aan de hand van vragen als. Ze waren positief verrast door het resultaat. “Het was erg leuk om samen te werken. Je krijgt zo een andere kijk op circulair bouwen.”