Circulaire zoektocht door Nederland

Rondje langs duurzame hotspots

| De Mengfabriek op de Bossche Tramkade, vanaf mei 2019 de nieuwe stek van De WaardenMakers, gaat volledig circulair. En dus maken we een rondje langs andere circulaire plekken. Ter inspiratie en vermaak.

Paviljoen Circl
Een team van De WaardenMakers bezocht in november 2018 paviljoen Circl van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas. Zo’n 35% van het beton in het gebouw bestaat uit restafval. Het plafond is geïsoleerd met 16.000 ingezamelde spijkerbroeken. En van opgeviste fietsframes uit de grachten zijn tuinbanken gemaakt. Het ontwerp van Architekten Cie is in ons land een van de eerste praktijkvoorbeelden van circulair ontwerpen. Duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie.

De Ceuvel
Een heel ander mooi voorbeeld is De Ceuvel in Amsterdam. Een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. Een speeltuin voor innovatie en creativiteit, noemen de initiatiefnemers het zelf. Een experiment waarmee ze duurzaamheid bereikbaar, begrijpelijk en léuk willen maken. Filmmaker Pieter van Hulten ging er langs en sprak met landschapsarchitect Anke Wijnja.GERELATEERDE BERICHTEN