Debatcafé zwengelt discussie aan

Regionale economie vanuit duurzaam oogpunt belicht

Hoe zorgen we ervoor dat de economie in Brabant niet alleen om geld draait? Daarover ging het vijfde debatcafé van De WaardenMakers op woensdag 29 mei in het Werkwarenhuis op de Bossche Tramkade. De titel: ‘Profit Profit Profit’. Een inspirerende zoektocht naar een economie die bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van onze regio. “Elke generatie heeft de plicht om de aarde neutraal achter te laten, of zelfs beter”, aldus een van de deelnemers.

 

Gastspreker Jos van Hezewijk doet als sociaalgeograaf met name onderzoek naar macht. “Velen overschatten hoeveel macht rijke mensen hebben. De echte machthebbers zijn nog altijd de gewone burgers zoals jij en ik”, zei hij. Dit komt volgens hem doordat protesterende burgers voor bedrijven een hoop gedoe op kunnen leveren. “Grote bedrijven willen aan het einde van de dag toch allemaal één ding: geld verdienen. Hiervoor gaan ze het liefst gedoe uit de weg. Politici hebben om deze reden ook meer macht dan mensen vaak denken. Ze zetten grote bedrijven vaak onder druk door te dreigen met het woord van het volk.”

 

‘Door de discussie op gang te brengen, hopen we te komen tot een andere manier van denken binnen het economische verkeer’

 

Machtsverdeling
De boeken die Van Hezewijk de afgelopen decennia schreef gaan over zijn onderzoek naar de elite van Nederland en machtsverdeling. In het debatcafé lichtte hij zijn visie op het verbeteren van de economie in Brabant toe. We kunnen het denken over de economie in Brabant namelijk niet alleen aan economen overlaten, vindt Martin Bakker, creatief leider van De WaardenMakers. “We wilden een keer een debatcafé organiseren waarin de economie wordt benaderd vanuit een duurzaam oogpunt. Door de discussie op gang te brengen, hopen we te komen tot een andere manier van denken binnen het economische verkeer.”

 

Basketballen
In een korte brainstormsessie ging het publiek in vier groepen in gesprek over vragen als: ‘Wat irriteert je aan onze economie?’ en ‘Welk idee heb je voor onze economie?’. In het debat dat hierop volgde werd over een aantal stellingen gediscussieerd. Al direct bij de eerste stelling – of je loon gebaseerd moet worden op je bijdrage aan de samenleving – was duidelijk dat de meningen hierover nogal verschillen. “Eén economisch systeem is hetzelfde als dat je zegt dat iedereen hier moet basketballen. Ik basketbal al mijn hele leven. Dat zou toch niet eerlijk zijn? We moeten dus niet zo vergelijken”, zei een deelnemer.

 

‘De vrijemarkteconomie is belangrijk. Zonder rijkdom kun je geen welvaart maken’

 

Welvaart
Een andere stelling: wij zijn verantwoordelijk voor de welvaart van de toekomstige generaties. “Iedere generatie heeft de plicht om de aarde neutraal achter te laten, of zelfs beter”, vond een deelnemer. Hierbij kwamen verschillende oplossingen naar voren, zoals belasting op het gebruik van grondstoffen in plaats van op arbeid, en het verbeteren van de schoolsystemen. De laatste stelling – de huidige economie is alleen gunstig voor een kleine groep mensen – zorgde voor veel discussie over hoe je welvaart creëert. “De vrijemarkteconomie is belangrijk. Zonder rijkdom kun je geen welvaart maken”, zei een van de aanwezigen. Waarop werd gereageerd dat geld niet altijd bijdraagt aan welvaart, omdat het vaak wordt gebruikt om nog rijker te worden in plaats van er goede dingen mee te doen.

 

‘De armoede is in de laatste 20 jaar gehalveerd. Afrika en Azië zijn juist de continenten van de toekomst’

 

Verouderde westerse kijk
Het was aan econoom Rudy van Stratum om het debatcafé af te sluiten met een positieve boodschap. Hiervoor pakte hij het boek van Hans Rosling erbij over onze verouderde westerse kijk op de wereld met betrekking tot gezondheid, welvaart en economie. “Volgens Rosling gaat het helemaal niet zo slecht met de wereld”, aldus Van Stratum. “De armoede is in de laatste 20 jaar gehalveerd. Afrika en Azië zijn juist de continenten van de toekomst. Het groeit heel snel en is een innovatief centrum geworden. Er bestaat helemaal niet meer zoiets als een ‘Derde Wereld’. Het westen zat 75 jaar geleden nog op hetzelfde niveau als waar zij nu zitten. Daarnaast zijn mensen vaak bang dat de wereld overbevolkt raakt door de economische groei in Azië, maar Azië groeit juist steeds minder snel omdat het rijker wordt.”

 GERELATEERDE BERICHTEN