Proefboerderij Markhoeve weer stap verder

Voormalig geitenbedrijf wordt proefboerderij

foto © Aannemingsbedrijf G. van der Ven BV

| De Markhoeve in Strijbeek wordt een markante plek in het West-Brabantse Markdal. Het voormalige geitenbedrijf wordt een proefboerderij voor biobased gewassen. Met het storten van de betonnen balken is de nieuwbouw weer een stap verder.

Het nieuwe complex wordt 100% circulair. Zo krijgt de zuidzijde een ‘groen dak’ met zonnepanelen. Een deel van het dak is luchtzuiverend en kan de CO2 die vrijkomt in het bedrijfsgebouw zuiveren.

Herbestemmen
Het initiatief gaat om het herbestemmen van een leegstaande boerderij, die door de provincie is aangekocht. De uitdaging ligt vooral in het wisselen van de functie naar een locatie waar onderwijs, landbouw, recreatie, natuur en duurzaamheid aan elkaar worden gekoppeld. De multifunctionele accommodatie wordt een plek waar bewoners kunnen samenkomen, waar startende ondernemers zich kunnen vestigen, waar onderwijsinstellingen uit de regio lesgeven en waar geëxperimenteerd wordt met biobased landbouw. De WaardenMakers zijn betrokken bij de ontwikkeling van de locatie. Lees meer >