Werkbezoek Circl Amsterdam

Circulair bouwen volgens principe ‘less is more’

| Een knap staaltje circulair bouwen volgens het principe ‘less is more’. Dat is paviljoen Circl van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas. Zo’n 35% van het beton bijvoorbeeld bestaat uit restafval. Het plafond is geïsoleerd met 16.000 ingezamelde spijkerbroeken. En van opgeviste fietsframes uit de grachten zijn tuinbanken gemaakt. Het team van De WaardenMakers kreeg er 21 november 2018 ter inspiratie een rondleiding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Circulair bouwen is sterk in opkomst en Nederland loopt voorop. Een mooi voorbeeld is ‘circulair paviljoen’ Circl van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas. Een ontmoetingsplaats voor klanten, collega’s en buurtbewoners. Het ontwerp van Architekten Cie is in ons land een van de eerste praktijkvoorbeelden van circulair ontwerpen. Duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie.

 

Alle materialen herbruikbaar
Een grote glazen pui, brede trappen en een daktuin. In het ontwerp is duidelijk voor openheid gekozen. Letterlijk alle materialen van het paviljoen zijn herbruikbaar. De houtconstructie is demontabel, dus het hout is opnieuw te gebruiken. Ook is, zowel intern als extern, zo veel mogelijk gewerkt met gebruikte materialen. Binnen geen nieuwe puien dus, maar gebruikte van meranti hout. Zonder een verse verflaag. Want waarom zou je iets toevoegen als je het ook weg kunt laten?

 

Circulaire oplossingen
Circl is het eerste gebouw van ABN AMRO dat klaar is voor de toekomst. De andere gebouwen volgen stapsgewijs. Hiermee wil de bank de overgang naar een duurzamere maatschappij versnellen. Voor het circulair paviljoen werden leveranciers uitgedaagd om met innovatieve ideeën en oplossingen te komen. Sommige leveranciers keken opnieuw naar hun materialen om met circulaire oplossingen te komen.

 

Levend laboratorium
Het resultaat mag er zijn. Het paviljoen is een ‘levend laboratorium’ dat zich steeds aanpast. Er worden duurzame innovaties getest en experimenten uitgevoerd. Op deze manier vormt het gebouw een flexibel platform voor de ontwikkeling van de ideeën, concepten en strategieën van morgen.