Dag Gruyterfabriek, hallo Mengfabriek!

Nieuwe stek wordt circulair verbouwd

| Werkplaats De Gruyter verandert niet alleen haar naam in De WaardenMakers, ook wordt de Gruyterfabriek ingeruild voor de Mengfabriek. Verhuizen dus! En we pakken onze huisvesting circulair op. Dat betekent ook hergebruik van onze 25 jaar oude keuken. Eind mei is onze nieuwe stek operationeel.

 

 

| De werkplaats maakt zich op voor de verhuizing naar de Mengfabriek. De verbouwing op de derde en vierde verdieping van het rijksmonument gebeurt circulair: met zo min mogelijk afval en zo veel mogelijk hergebruik van materialen. Zo krijgt de keuken uit de werkplaats een tweede leven en verhuizen het meubilair en de tapijttegels mee. Op de 600 m² vloer worden OSB-platen gelegd met een dubbele isolatielaag en er komen tweedehands radiatoren. Een multifunctionele trap verbindt de twee verdiepingen intern; hiervoor wordt een deel van de houten vloer uit de werkplaats gebruikt. De komende weken wordt met man en macht gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Op 8 mei moet de nieuwe huisvesting operationeel zijn.

 

 


Als ‘De WaardenMakers’ verder in de Mengfabriek

| Werkplaats De Gruyter verhuist komend voorjaar naar de Mengfabriek op de Tramkade in ‘s-Hertogenbosch. De nieuwe stek sluit naadloos aan op wat de werkplaats is: een plek waar onderwijs, overheden en bedrijfsleven bijdragen aan een circulaire samenleving. Bij de verhuizing past ook een nieuwe naam: De WaardenMakers.

Vanuit de provincie Noord-Brabant startte Werkplaats De Gruyter begin 2016 in De Gruyter Fabriek als ‘levend laboratorium’ rond thema’s als energie, omgeving, erfgoed en circulaire economie. Allerlei partners werken hier samen aan duurzame oplossingen voor concrete initiatieven. Zoals de energietransitie in gemeenten, de ontwikkeling van een stationsgebied, het verlevendigen van dorpskernen en het voorbereiden van gemeenten op de klimaatverandering.

(foto: Jef Klaassens)

Open karakter
In de Mengfabriek betrekken we de derde en vierde verdieping. Daarmee is het hele gebouw straks gevuld. In totaal gaat het om ruim 600 vierkante meter van het rijksmonument. Vele tientallen studenten gaan hier aan de slag met experts uit het bedrijfsleven en van overheden. Volgens Michael Bol, mede-initiatiefnemer van de Mengfabriek, is de locatie vooral vanwege het open en experimentele karakter heel geschikt voor de werkplaats. “De Mengfabriek is een plek van betekenis op het gebied van stedelijke transitie, sociale innovatie en talentontwikkeling. In deze broedplaats ontstaat een circulair netwerk van elkaar aanvullende, ervaren ondernemers, beginnende startups, kunst-, cultuur- en onderwijsinstellingen. De werkplaats past daar heel goed bij.”

(foto: Alex Vugts)

(foto: www.ropstar.nl)

Groep doeners
Zeker ook omdat de werkplaats en de Mengfabriek beide uit een groep doeners bestaan, die kansen zien voor een circulaire economie en daar actief aan willen bijdragen. “Dat begint al bij de verbouwing van de twee verdiepingen; die gebeurt met zo min mogelijk afval en zo veel mogelijk hergebruik van materialen”, aldus Martin Bakker, creatief leider van de werkplaats.

Enorme boost
Na drie jaar is de werkplaats toe aan een nieuwe fase. Met de naam De WaardenMakers draagt het living lab nog meer uit waar het voor staat: waarden toevoegen aan maatschappelijke initiatieven. “De verhuizing gaat een enorme boost geven”, zegt zakelijk leider Paulien Feimann. “Het circulaire denken en doen zit al verweven in de initiatieven waaraan we werken. In de Mengfabriek dragen we dat gedachtegoed straks ook uit in de locatie. Op onze nieuwe plek hebben we de ruimte voor doorontwikkeling, samen met huidige en nieuwe partners.”



GERELATEERDE BERICHTEN