Experts aan het woord

De WaardenMakers werken samen met jonge professionals aan een breed palet van initiatieven in Brabant. Van de energietransitie tot klimaatadaptatie en de circulaire economie, van behoud van erfgoed tot de kwaliteit van onze omgeving. Zij worden daarbij gevoed door ervaren experts vanuit de meest uiteenlopende disciplines. In deze rubriek vertellen deze experts over hun visie op onze omgeving.

 

Waardenmaker Dimph Rubbens is onder meer betrokken bij Waterpoort en Energiek Moerdijk. Ze vertelt over haar drijfveren, dat voor haar het glas altijd halfvol is en over hoe haar overleden zusje haar op het duurzaamheidsspoor zette. “Mijn motto is: denk altijd oplossingsgericht.”

 

Met hart en ziel begeleidt Koen Antonis bij De WaardenMakers jonge professionals. Hij haalt meerwaarde uit persoonlijke relaties. “Andere mensen verder helpen en zelf een stapje verder komen, dat is wat ik hier vind. De open holistische manier van denken zal ik mijn hele leven met me meedragen.”

Ooit had hij een glastuinbouwbedrijf waarin hij vooral kosten- en rendementgedreven werkte. Totdat zijn gezondheid hem aan het denken zette. Met een open houding én nieuwe waarden vond Ardie van Honk als creatief verbinder een betekenisvolle invulling. Ook bij De WaardenMakers.

Jan Piet van der Meer was bankier, ondernemer en directeur. Als zelfstandig consulent is hij een expert op het gebied van waterstof. “Ondernemen is een vak apart”, zegt hij. En ook: “We moeten zo langzamerhand wel tempo gaan maken met het klimaatverhaal. Dat we er wel heel relaxed instaan, begrijp ik niet.”

 

Landschapsarchitect en gebiedsinnovator Thomas Jansen is bij Kasteel Soelen, een object dat geïntegreerd is in zijn omgeving. “Zo kijk ik graag naar maatschappelijke opgaven.” Een gesprek over de diversiteit aan subculturen in de Nederlandse delta, het snijvlak tussen veilig en risicovol en out of the box denken en doen.

 

 

Stijn van Liefland houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling en slimme financiering. Als expert probeert hij andere mensen daarmee aan de slag te krijgen. Hij neemt ons mee naar de Olofstuin in zijn woonplaats Delft. “Een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkeling in het klein, die waarde toevoegt aan de omgeving.”