‘Er is altijd iemand die je kan helpen’

Bart Braken loopt al een tijdje mee bij De WaardenMakers. Vorig jaar liep hij hier stage, dit jaar studeert hij er af voor zijn studie Advanced Business Creation aan Avans Hogeschool. “Ik ga onderzoeken hoe we meer studenten aan de werkplaats kunnen verbinden. Hoe worden studenten en onderwijsinstellingen benaderd?” Wat hij zelf van de werkplaats vindt? “Door de open inrichting zitten alle experts en studenten bij elkaar.”

Bart gaat onderzoek doen onder de studenten die al bij de werkplaats rondlopen. “Ik wil pijlen wat er volgens hen verbeterd kan worden aan de manier waarop de werkplaats studenten benadert voor een stage. Ook ga ik studenten die de werkplaats niet kennen en stagebegeleiders van verschillende onderwijsinstellingen benaderen. Op basis daarvan ga ik brainstormen met een groep studenten en begeleiders. De uitkomsten verwerk ik tot een concreet plan.”

Match making
Er lopen bij de werkplaats al veel studenten rond. Maar er zijn ook veel initiatieven, dus nieuwe studenten zijn altijd welkom. “De werkplaats heeft altijd wel een opdracht liggen voor een student, maar wat mij betreft kan de verbinding tussen studenten en de werkplaats nog wat directer.”
Hoe? “Door nog meer aan ‘match making’ te doen”, stelt Bart. “Er moet een initiatief worden gezocht dat bij de student past en niet een student die bij een initiatief past. Dat eerste gebeurt bij de werkplaats al veel, en dat onderscheidt deze stageplek van andere bedrijven. Juist dat moeten ze promoten om studenten te werven.”

Motiverend
Omdat Bart hier al langer rondloopt, weet hij precies wat de werkplaats tot een goede stageplek maakt. “Door de open inrichting zitten alle experts en studenten gezamenlijk in één ruimte. Dat werkt motiverend. Met anderen die werken, werk je zelf net iets langer door. En mocht je vastlopen, dan is er altijd iemand die je kan helpen.”