‘Van alle visies leer je meer dan van boeken’

Ze studeren Bedrijfskunde MER aan Avans Hogeschool en houden zich bij de werkplaats bezig met de energietransitie in Heusden. Marloes Albers en Robert Bresser verdiepen zich met name in de kern Hedikhuizen. Wat ze tot nu toe van hun stage vinden? “Er lopen hier mensen rond met veel kennis”, aldus Robert. En Marloes: “Er zijn hier allerlei verschillende visies. Daar leer je meer van dan van het lezen van boeken.”

 

Marloes en Robert buigen zich de komende maanden over de energietransitie in de gemeente Heusden. Het doel van dit initiatief is om groene energie lokaal op te wekken en de bewoners zo zelfvoorzienend te maken. De focus van Marloes en Robert ligt op een kleine kern in Heusden, Hedikhuizen. Hier wonen ongeveer 300 mensen, wat een mooi aantal is voor een onderzoek. “Het belang van de bewoners staat voorop”, zegt Marloes. “We gaan bekijken hoe dit initiatief het beste kan worden vormgegeven.”

 

Samenwerkingsmodel
De nadruk van hun onderzoek ligt op het organisatorische gedeelte. De betrokkenen bij dit initiatief zijn bekend, en het is aan Marloes en Robert om hun visies en doelen samen te brengen. “Uiteindelijk ontwerpen we een samenwerkingsmodel, dat mogelijk ook toegepast kan worden bij andere gemeentes”, vertelt Robert. Marloes: “We willen graag een model opleveren voor verdere ontwikkeling op het gebied van energietransitie.”

 

Kennis delen
Het is nu de derde week dat ze rondlopen bij de werkplaats en ze vinden het heel nuttig en leerzaam. “Er lopen hier mensen rond met veel kennis van onder andere energietransitie”, aldus Robert. “Deze kennis delen ze maar al te graag. Hierdoor heb je heel veel aan gesprekken.”