‘Het is hier heel anders dan het mbo’

Els Visser en Brian van de Lisdonk zijn derdejaars Helicon-studenten. Vanuit hun opleiding Milieu-inspectie lopen ze stage bij De WaardenMakers. Samen werken ze aan het initiatief ‘Energie uit watergangen’. “Ik ben geïnteresseerd in duurzame energie en zocht een stage die daarbij aansluit”, vertelt Els. Brian moest even wennen aan de vrijheid in de werkplaats. “Het is heel anders dan het mbo. Je kunt hier echt veel doen.”

 

Via school hoorde Els dat de werkplaats veel bezig is met duurzame energie. “Er was op dat moment net een gaaf project gestart over dit initiatief.” Brian: “Via Els ben ik ook bij de werkplaats terechtgekomen, wat me tot nu toe erg goed bevalt.”

 

Projecten bezoeken
De studenten werken samen aan een initiatief om energie uit watergangen te halen. “Het doel is om met name kinetische en thermische energie uit oppervlaktewater te halen”, vertelt Brain. “Maar we zijn nu nog vooral bezig met het verzamelen van informatie.”
Volgens Els staat het initiatief nog in de kinderschoenen. “We gaan een aantal mensen interviewen die erbij betrokken zijn, om te kijken wat hun ideeën zijn. Ook bezoeken we meerdere soortgelijke projecten, zodat we veel kennis krijgen over het onderwerp en de mogelijkheden.”

 

Vrije stageplek
Volgens Brian is de werkplaats een erg vrije stageplek. “Echt heel anders dan het mbo. Wat ik leuk vind is dat het naar mijn idee een soort meeloopstage is. Daardoor kun je ook echt veel doen.”
De verantwoordelijkheid die je bij de werkplaats krijgt, bevalt Els wel. “Ik verwacht dat we hier meer ons eigen initiatief hebben, in plaats van dat we iemand ondersteunen. In het begin vond ik dat wel lastig, maar nu vind ik het fijn omdat je veel zelf mag bepalen. Daar leer je heel veel van.”