‘Je krijgt de ruimte om net een ander pad te nemen’

Hoe kunnen we anders en beter omgaan met de leefomgeving? Over deze vraag buigt Frank Veen zich bij De WaardenMakers met het initiatief Nature Based Solutions. Vanuit de deeltijdstudie Tuin- en Landschapsinrichting aan hogeschool Van Hall Larenstein in Velp houdt hij zich bezig met de verticale gedachte, een nieuwe manier van denken over het landschap.

 

Met al heel wat werkervaring versterkt Frank voor een aantal maanden De WaardenMakers. Daarnaast is hij aan het afstuderen en werkt hij in de verkoop van tuinmeubelen. “De combinatie van studie en werk is een beetje passen en meten, maar het gaat goed”, vertelt hij.

 

Eigen initiatief
Waar veel jonge professionals aanhaken bij bestaande initiatieven, kwam Frank bij de broedplaats binnen met een eigen idee. “Ik kreeg de mogelijkheid om mijn eigen initiatief te starten; daar staan ze hier wel open voor. Je krijgt de ruimte om net een ander pad te nemen. Ik werk onder begeleiding van creatief leider Martin Bakker en landschapsarchitect Thomas Jansen. In het begin werkte ik ook samen met twee andere jonge professionals, nu werk ik veel zelfstandig.”

 

‘Het wordt steeds voller door een toenemende vraag vanuit de mens’

Verticaal denken
Zijn initiatief Nature Based Solutions gaat uit van de verticale gedachte, een nieuwe manier van denken over het landschap. “Nu is het landschap een lappendeken van functies die allemaal naast elkaar liggen en het wordt steeds voller door een toenemende vraag vanuit de mens”, legt hij uit. “De natuur komt onder druk te staan. Ik hou me bezig met de vraag hoe je meer kunt combineren boven elkaar, zodat er naast elkaar meer ruimte komt voor een evenwichtige samenhang tussen mens en natuur.” Frank heeft hierover een document gemaakt dat anderen aan het denken kan zetten. En dat is niet alleen bedoeld voor landschapsarchitecten, maar ook voor bijvoorbeeld bouwkundigen of biologen.

 

In de praktijk
De verticale gedachte wordt nu in de praktijk gebracht. Frank: “We zijn bezig met de omgeving van het provinciehuis. Hoe kun je meer groen in het gebied verwerken? Hoe kun je de platte invulling meer verticaal trekken? Daar kijk ik nu naar. Ik krijg goede feedback in het ontwerpproces; die neem ik ook weer mee tijdens het afstuderen.”

 

‘Hoe kun je vernieuwend denken over het landschap?’

Bewuster
Frank wil op zoek gaan naar hoe we anders en beter kunnen omgaan met de leefomgeving. “Hoe kun je vernieuwend denken over het landschap, met de veranderingen die in het vooruitzicht liggen? Omdat je continue bezig bent met die veranderingen, word je zelf ook bewuster. Ik ben daar ook wel mee bezig, ik heb bijvoorbeeld al zonnepanelen op het dak.”