‘Jonge professionals hebben een andere kijk’

De 21-jarige Gabriëlla Griffioen is vierdejaars student Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast haar studie houdt ze zich bezig met de Klimaatreis, als meewerkstage bij De WaardenMakers. Dit bevalt haar goed. “Jonge professionals hebben een heel andere kijk op dingen. Ik vind het fijn dat er hier ook echt naar hen geluisterd wordt.”

Gabriëlla vindt duurzaamheid heel belangrijk, en daar sluit het initiatief Klimaatreis mooi bij aan. “Het doel is om Brabantse gemeenten milieubewuster te maken en hen te stimuleren om een klimaatstresstest uit te voeren. Gemeenten moeten gaan kijken waar hun problemen en kansen liggen met de klimaatverandering. Denk hierbij aan hittestress, maar ook aan neerslag of juist verdroging”, aldus Gabriëlla.

Regionale aanpak
Ze loopt tijdens haar stage mee bij Hart van Brabant. Dit samenwerkingsverband loopt voorop met de stresstest. “Ik heb bij hen al veel kennis opgedaan. Je kunt heel goed zien dat zij al op een andere manier naar het probleem kijken. Zo zien ze dat ze beter buiten de gemeentegrenzen kunnen kijken voor bepaalde grondvraagstukken, en het dus regionaal aanpakken in plaats van gemeentelijk.”

Nieuwe generatie
Gabriëlla kwam voor haar meewerkstage terecht bij De WaardenMakers, omdat ze als stagiaire de vrijheid wilde hebben. “Je hoort soms van die horrorverhalen bij sterk hiërarchische organisaties dat je als stagiair niet gehoord wordt, terwijl ik het juist belangrijk vind dat iedereen een eigen inbreng mag hebben.” Ze vindt dat jonge professionals juist heel goed kunnen bijdragen aan initiatieven. “Jongeren hebben een heel andere kijk op dingen, en we zijn toch de nieuwe generatie. Dus ik vind het fijn dat daar ook echt naar geluisterd wordt bij De WaardenMakers.”

Met elkaar sparren
Ook de sfeer tussen de studenten en de gezelligheid op de werkvloer spreken haar aan. “Hoe we met iedereen aan de flexplekken zitten, dat vind ik gewoon heel fijn. Je kunt met elkaar sparren over nieuwe ideeën. Daarmee kun je elkaar verder helpen.” Als tip aan andere studenten geeft Gabriëlla mee dat je jezelf nooit moet onderschatten en dat je altijd het gevoel moet hebben dat je zelf echt iets kunt bijdragen. “Je moet niet bang zijn om met een nieuw voorstel te komen of om achter je eigen ideeën te gaan staan. Je moet echt doen waar jij je goed bij voelt. Soms kun je meer bewerkstelligen en heb je veel meer kennis dan je misschien denkt wanneer je net de praktijk in gaat.”