‘Er komt hier van alles op je pad’

Bij De WaardenMakers werkt een rijke schakering aan jonge professionals. Van stagiairs tot afstudeerders en jonge mensen die tijdens of na hun studie praktijkervaring willen opdoen. Josephine Bosch behoort tot die laatste categorie. Na het behalen van de master Global Business and Sustainability aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, versterkte ze drie maanden ons redactieteam. “De broedplaats is een gezellige werkplek, vol energie.”

 

Ook ervaring opdoen of stage lopen in het redactieteam? Klik hier!

 

In de tussenfase van haar masteropleiding en het starten met een baan wilde Josephine haar kennis graag toepassen en uitbreiden in de praktijk. En dus ging ze op zoek naar een ‘stage’ waarin ze zich kon bezighouden met duurzaamheid. Het werd broedplaats De WaardenMakers, waar ze aanhaakte bij het redactieteam.

 

In de praktijk
Ze schreef artikelen voor het magazine ‘Klimaatdialogen 2020’, dat De WaardenMakers in opdracht van de provincie maakten. En ze was mede beheerder van de social mediakanalen. “Heel leerzaam, ook in relatie met mijn studieachtergrond. De personen die ik interviewde benadrukten vaak het belang van draagvlak creëren. Dat is essentieel om duurzame veranderingen te realiseren. Ik vond het interessant om te zien dat dit ook in de praktijk zichtbaar is.”

 

‘Draagvlak creëren is essentieel om duurzame veranderingen te realiseren’

Debatcafé
Verder maakte Josephine samen met andere jonge professionals een aantal informatieve video’s over initiatieven van De WaardenMakers. “Voor een video over klimaatadaptatie in Waalwijk gingen we op pad met een drone. Dat was een leuke mogelijkheid”, vertelt ze. Ook werkte ze mee aan een filmpje over het initiatief ‘Plastic soep’. Dat sloot mooi aan op het online debatcafé op 26 november, waarbij ze betrokken was. Ze zocht hiervoor geschikte sprekers en beeldmateriaal, stelde interessante vragen en prikkelende stellingen op en regelde de technische organisatie.

 

Drawdown
En ze deed nog meer. Ze werkte mee aan het uitwerken van maatregelen in het kader van Drawdown: wereldwijd het meest veelomvattende plan om klimaatontwrichting te keren. Ook was ze mede-presentator van een online quiz tijdens het wekelijkse overleg met alle jonge professionals. “Er komt hier van alles op je pad. Het is een gezellige werkplek waar je veel vrijheid krijgt om dingen te doen die je leuk vindt.”

 

‘Alle stapjes die we kunnen zetten, hebben een positief effect in de toekomst’

Over het thuiswerken in de afgelopen maanden zegt Josephine: “Natuurlijk is het veel leuker om met z’n allen op locatie te werken. Elkaar fysiek zien is belangrijk en waar mogelijk kon dit bij De WaardenMakers ook op afstand. Dat was erg fijn, vooral in het begin. Toch ging het werken online ook prima.”

 

Positief verschil maken
Josephine vervolgt: “Het interesseert me om een positief verschil te maken, vooral op het gebied van duurzaamheid. Ik denk dat een focus op duurzaamheid een positief effect kan hebben op de huidige en toekomstige generaties. Alle stapjes die we kunnen zetten, hebben een positief effect in de toekomst. Ik hoop daar in mijn toekomstige baan ook mee bezig te kunnen gaan.”