‘In een jaar tijd ben ik enorm gegroeid’

Ze komt uit Roemenië, volgt de master Human Geography aan de Radbout Universiteit en doet tegelijkertijd werkervaring op bij De WaardenMakers. Júlia Kovács (28) was 1 van de 7 spelers in het werkplaatsteam dat deelnam aan de COA-prijsvraag ‘A Home away from Home’. Én ze dook in de dynamische wereld van de circulaire economie. “In een jaar tijd ben ik enorm gegroeid. Als student krijg je hier echt de kans om jezelf te ontwikkelen.”

Ontwerp nieuwe huisvestingsoplossingen voor asielzoekers. Met deze oproep daagden het COA en Rijksbouwmeester Floris Alkemade professionele ontwerpers én studenten uit om met innovatieve oplossingen te komen. Vanuit De WaardenMakers namen 7 jonge professionals als team deel. Het resultaat is een out of the box concept, dat naadloos aansluit op de ideeën van de ‘Brabantse Aanpak Vluchtelingen’.

Grote uitdaging
“Als sociaal geograaf én emigrant in Nederland was mijn rol om de sociale aspecten van ons concept uit te werken”, vertelt Júlia. “Een grote uitdaging omdat ik nooit eerder aan een officiële, landelijke wedstrijd heb meegedaan met zo veel maatschappelijke impact.”
De inzending van het multidisciplinaire en -culturele werkplaatsteam haalde de 2e ronde niet. Onder aanmoediging van de provincie Noord-Brabant is het concept toch verder uitgewerkt en vertaald in een ruimtelijk ontwerp. Júlia: “We hebben veel van elkaar geleerd, kennis ontwikkeld en meteen in praktijk gebracht. Dankzij de prijsvraag ben ik met andere ogen naar de Brabantse maatschappij gaan kijken, maar ook naar mezelf. Het heeft mijn ‘reis’ van Roemenië naar Nederland letterlijk en figuurlijk een extra dimensie gegeven.”

Visie verbreden
De integrale aanpak van de werkplaats diende voor het team als richtlijn. Hiervoor werden de stappen van de 5V’s gebruikt: Verlangen, Verkennen, Verrijken, Vormgeven, Verbreden. “Deze werkwijze heeft een rijk concept opgeleverd”, vertelt Júlia. “Het gaat hierbij om de combinatie van disciplines en het verbinden van verschillende sectoren. De samenwerking die hierdoor ontstaat, voegt waarde toe voor alle betrokkenen. Door een problematiek integraal te benaderen, hou je rekening met ieders belangen. Dat verbreedt je visie.”

Vreemde taal
Voor Júlia is De WaardenMakers de eerste plek waar ze ervaring heeft opgebouwd binnen haar studierichting. “Het was een pittig jaar, vooral omdat ik na 5 jaar weer ben gaan studeren en met een vreemde taal te maken kreeg in een onbekende omgeving. Het was voor mij dan ook heel belangrijk dat ik ruimte, steun, geduld, begeleiding en vertrouw heb gekregen van mijn collega’s. Ik heb ook de kans gekregen om contacten op te bouwen, waarmee ik me in de toekomst hopelijk verder kan ontwikkelen.”