‘Ik voel me hier echt op mijn plek’

“De WaardenMakers is een toffe stageplek.” Dat zegt Kasper Melis na twee weken bij de werkplaats. Als 3e-jaars student Urban Design aan Breda University (NHTV) loopt hij hier de komende 6 maanden stage. “Vanuit het thema leegstand focus ik me op Budel-Schoot, een dorp met veel leegstand in maatschappelijke gebouwen en winkels.”

 

Kasper ontdekte De WaardenMakers via een oud-stagiaire. “Zij vertelde mij dat de werkplaats een heel fijne stageplek is. Dus toen ben ik op gesprek gegaan. Het beviel me hier meteen.”

 

Leegstand
Het thema waaraan Kasper werkt is leegstand: “Die is fors in Budel-Schoot. Tegelijkertijd is er ook een grote woningvraag. De problemen lossen elkaar dus op.”
Zijn einddoel is om met een plan te komen dat iets aan de leegstand kan doen. Daarbij wil hij ontwerpen opleveren over hoe de ruimte het beste kan worden aangepakt. “Het is nu vooral nog oriënteren: informatie verzamelen en een plan van aanpak maken. Ik ben nu bezig met een stakeholderanalyse om te kijken met welke partijen ik om de tafel kan. En ik ben van plan om met bewoners in gesprek te gaan.”

 

Informele sfeer
Hoewel hij pas twee weken achter de rug heeft, bevalt de werkplaats Kasper goed. “Er heerst een open, informele en gezellige sfeer, en ik kan met iedereen goed overweg. Ik voel me hier echt op mijn plek. Ik merk ook dat je hier erg wordt vrijgelaten en de ruimte krijgt om een eigen invulling te geven aan je stage. Als je iets nodig hebt of iets wil vragen, kun je gewoon naar iemand toe. Iedereen is heel behulpzaam.”