‘Bedrijventerrein krijgen steeds meer last van de klimaatverandering’

Het zijn er twee deze keer: studenten die als jonge professionals meewerken aan maatschappelijke initiatieven. Koen van Helvoirt en Stefan Snoeijen doen dat vanuit hun studie Civiele Techniek aan Avans. Bij De WaardenMakers buigen ze zich over het klimaatadaptief maken van bedrijventerreinen. Het gebruik van lichtgekleurde rijbanen is een van de maatregelen die ze bedachten. “Die zorgen voor een hogere weerkaatsingsfactor. Er komt daardoor minder zonnestraling op het wegdek en dus wordt het minder warm.”

 

Door Stef Hankel

 

Koens en Stefans interesse in civiele techniek komt niet vanuit dezelfde oorsprong. Koen: “Toen ik een jaar of vijf was, waren ze vlak bij ons de A50 aan het maken. Dat vond ik toen al helemaal geweldig.” En dus koos Koen op de middelbare school voor het profiel Natuur & Techniek en later Civiele Techniek. “Eigenlijk was het een soort van tunnelvisie.”

 

Bij Stefan kwam de keuze pas in de vijfde klas tot stand. “Maar ik had altijd al een passie voor het ontwerpen van dingen. Op vakantie vond ik het ook altijd interessant als er nieuwe wegen of pleinen werden gebouwd.”

 

‘De vrijheid die we krijgen en de interessante opdracht maakt dit een top afstudeerplek’

 

Klimaatadaptieve maatregelen
Nu werken Koen en Stefan samen om het Bossche bedrijventerrein De Herven klimaatadaptief te maken. “Bedrijventerrein krijgen steeds meer last van de klimaatverandering. Oorzaken hiervan is de verstening en de afwezigheid van groen”, vertelt Stefan. “We stellen een maatregelenpakket op dat gaat helpen om bedrijventerreinen klimaatbestendig her in te richten.”
Het principe van de lichtgekleurde rijbanen is volgens de twee ook goed toe te passen op daken. “Daarnaast willen we ook gebruik maken van ‘rockflow’ om de wateroverlast tegen te gaan”, zegt Koen. Rockflow is een watermanagementsysteem dat wateroverlast van extreme regenbuien tegengaat. Door het snel en effectief bufferen van het water en het daarna gedoseerd te infiltreren in de bodem of af te voeren naar het rioolsysteem, wordt de wateroverlast beperkt. “Het materiaal ervoor leggen we onder het wegdek en dat zorgt voor 95% aan waterberging.”

 

Samen afstuderen
Vanuit hun studie hadden Koen en Stefan al bedacht om samen te gaan afstuderen. Ze hadden gesolliciteerd bij de provincie Noord-Brabant en konden terecht bij De WaardenMakers. Een totaal andere locatie dan ze hadden verwacht. “Ik dacht dat we met z’n tweeën op een kantoortje zouden komen te zitten”, vertelt Koen. “De vrijheid die we krijgen en de leuke en vooral interessante opdracht maakt dit een top afstudeerplek.”

 

‘Je bent nu gedwongen om meer eigen beslissingen te nemen’

 

Thuiswerken
Om het thuiswerken in deze coronatijd zo goed mogelijk te laten verlopen, spreken Koen en Stefan elkaar iedere dag. “We Skypen sowieso iedere ochtend even met elkaar om de dag door te nemen”, zegt Stefan. “En ook als we door de dag heen vragen hebben, doen we dat het liefst via Skype.” Natuurlijk heeft de coronasituatie sommige processen wel belemmerd. Koen: “Soms moesten we wel even samen sparren en dat kon eigenlijk niet via Skype.” Aan de andere kant hebben ze er ook wat van geleerd. “Je bent nu gedwongen om de taken goed te verdelen en meer eigen beslissingen te nemen.”