‘Je zet hier samen de koffie’

“Het echte leren gebeurt niet in de schoolbanken.” Dat zegt Lieke van den Heuvel, als projectarchitect bij De WaardenMakers nu betrokken bij Business Centre Treeport. Haar architectuurstudie aan Fontys Hogeschool combineert ze bij de werkplaats met de praktijk. “Studenten worden hier beschouwd als jonge professionals, die ook echt waarde toevoegen. Daarmee doorbreekt de werkplaats het stigma op studenten en stages.”

Lieke maakte onder meer deel uit van het werkplaatsteam dat deelnam aan de COA-prijsvraag ‘A Home away from Home’. En ze dacht mee over de transformatie van het voormalige volthuisje en gashuisje achter de Bossche Gruyter Fabriek. Nu is ze betrokken bij de ontwikkeling van een groen Experience & Excellence Centre bij Business Centre Treeport, een bedrijventerrein langs de A16/E19 gericht op de boomteeltsector.

Schetsontwerp
“Omdat de agrarische sector – en dus ook de bomensector – steeds minder toestroom van studenten ziet, wil Treepoort ook investeren in educatie”, vertelt Lieke. Daarvoor wordt op het terrein het Experience & Excellence Centre ontwikkeld. “Een soort beursruimte waar producent en student kunnen samenkomen. Mijn rol is het maken van een schetsontwerp samen met een door Treeport gekozen architect. We blijven de innovaties en het ontwerp bewaken. En we vormen de schakel tussen de bouwende partij en de opdrachtgever.”

Samen koffiezetten
De aanpak van de werkplaats zou volgens Lieke voor alle takken van sport ‘gewoon’ moeten zijn. “Het echte leren gebeurt niet in de schoolbanken, maar in de praktijk. Op kantoor, in de fabriek, noem maar op. Het contact met alle betrokkenen is hier heel laagdrempelig en voor de ervaring van de student heel belangrijk. Je zet de koffie hier niet voor anderen; nee, je zet samen de koffie.”

Enorme boost
Met de vrije opzet van de werkplaats moet je als student leren omgaan, heeft Lieke ervaren. “Je krijgt meteen zelf de leiding, wat als nieuwkomer lastig kan zijn. Je plant alles zelf en bent ook zelf verantwoordelijk voor het contact met de opdrachtgever. Dit zorgt ervoor dat je alle informatie uit de eerste hand hebt en dat je meer serieus wordt genomen. Het heeft mij zo’n enorme boost gegeven, dat ik samen met een collega zelf een bedrijf ben gestart, Studio EMW.”