‘Het doe-perspectief spreekt me erg aan’

Peyman Soleimani uit Iran heeft al veel van de wereld gezien. Na veel reizen en studeren in verschillende landen, kwam hij naar Nederland voor een master in architectuur aan Fontys Hogeschool. Hij studeert parttime en werkt bij De WaardenMakers aan meerdere initiatieven. “Ik kan mijn kennis direct toepassen in de praktijk.”

 

Peyman Soleimani – zijn naam verraadt het al – komt oorspronkelijk uit Isfahan, een historische stad in het midden van Iran. Omdat hij niet goed wist wat hij wilde worden, deed hij meerdere architectuur gerelateerde studies in verschillende landen. “Ik wilde me graag buiten mijn comfort zone ontwikkelen. Voor mij betekende dat vertrekken uit Iran en mijn vleugels uitslaan in andere landen.”

 

Circulaire economie
Via zijn school leerde hij de werkplaats kennen, waar hij nu al een flinke tijd meewerkt aan verschillende initiatieven. Hij zat onder meer in het team dat meedeed aan de landelijke prijsvraag ‘Who Cares’ van Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Na deze uitdaging werkte hij aan ideeën om woonomgevingen in Brabant te herontwerpen. En hij maakte een ontwerp voor een nieuwe ijshal in Brakel. Op dit moment werkt Peyman aan een initiatief dat de werkplaats zelf betreft, maar waarover hij nog niet uit de school mag klappen. “Het enige wat ik kan zeggen is dat het te maken heeft met duurzaamheid en de circulaire economie: van oude materialen nieuwe dingen maken.”

 

Doe-perspectief
Omdat Peyman al even rondloopt bij de werkplaats, weet hij wat hij van deze plek kan verwachten. “De sfeer hier is erg warm. De mensen hebben een goed hart, ze helpen me op alle mogelijke manieren. Wat me ook erg aanspreekt, is het doe-perspectief van de werkplaats. De denkfase is erg leerzaam, maar in de doe-fase ga je iets daadwerkelijk toepassen. Je ziet dan of je idee goed is of nog verbeterpunten heeft, en daar leer je veel meer van.”