Onverwachte invalshoek biedt meerwaarde

Een student Geschiedenis verwacht je niet zo snel in een klimaatteam. Bij De WaardenMakers gebeurt dat wel. Want juist die onverwachte invalshoek biedt meerwaarde. “Het gebied waarover het in dit initiatief gaat probeer ik cultuurhistorisch uit te lichten”, zegt Pim van der Steen. “Zo nemen we ook de identiteit van het gebied mee in het technische verhaal.”

 

Pim van der Steen (24 jaar) is vierdejaarsstudent Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hoe hij bij de Bossche broedplaats terechtkwam? “Ik wilde graag een stage lopen, maar niet direct in de culturele sector zoals je vaak ziet in mijn vakgebied. Ik wilde liever kennismaken met politiek en beleid.” Via de gemeente Den Bosch en de provincie Noord-Brabant kwam hij bij De WaardenMakers uit.

 

Klimaatonderlegger
Samen met experts werken jonge professionals hier onder meer aan de Klimaatonderlegger voor waterschap Aa en Maas, een soort X-ray van het landschap. “De onderlegger geeft inzicht in het landschap”, legt Pim uit. “Je kunt bijvoorbeeld zien hoe het zit met de bodemkwaliteit en de bodemvorming, of waar waterwegen hun brongebied hebben. Alle elementen die het landschap maken tot wat het, is zijn verwerkt in de kaart.”

 

‘Het verwerken van de identiteit van het gebied maakt het krachtiger’

 

Historische invalshoek
Aan de hand van de kaart kun je vervolgens nauwkeurig aangeven welke kansen en uitdagingen er zijn voor gebiedsontwikkeling, ook vanuit milieukundig oogpunt. Pim: “De Klimaatonderlegger bevat detail- en structuurkaarten, die specifieke gebieden uitlichten.” De kaart geeft veel technische informatie. Vanuit de historische invalshoek geeft Pim achtergrond aan het verhaal. “Zo is de kaart beter leesbaar en levendiger. Het verwerken van de identiteit van het gebied maakt het aantrekkelijker en krachtiger.”

 

Zoektocht
De eerste stap van het proces bestond uit veel brainstormen. Online werkt dat toch een stuk minder handig dan fysiek, merkte Pim. “En het was een zoektocht om erachter te komen wat precies mijn inbreng zou zijn. Die vrijheid vond ik wel fijn: ben maar creatief, ga maar op zoek. Deze boodschap krijg je mee bij De WaardenMakers. Ik vind dat we samen een prachtig project hebben opgezet. Het is nu aan het waterschap wat ermee wordt gedaan.”

 

‘De manier van werken bevalt mij verrassend goed’

 

Vlnr: Merianne van de Wielen, Pim van der Steen en Simon den Hollander voor de Klimaatonderlegger.

Multidisciplinair
Pim is zich heel bewust van het klimaatprobleem. Het technische aspect is minder voor hem weggelegd, maar hij wil zich er wel op een andere manier voor inzetten. Bij een ministerie bijvoorbeeld. Over De WaardenMakers zegt hij: “Niet alleen het multidisciplinaire aspect is leerzaam, ook het samenkomen van verschillende onderwijsvormen. Op de uni lezen en schrijven we veel. Je ziet dat hbo-studenten veel meer dóen. Ze werken vaak sneller en praktischer. Die manier van werken bevalt mij verrassend goed. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd!”