‘Je doet het werk hier echt samen’

Ruben Aaftink (23) loopt al een tijdje mee bij De WaardenMakers. Hij is onder meer betrokken bij de ontwikkelingen van het Watermuseum in Den Bosch. Bij de broedplaats is er ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling. “Het gaat verder dan het uitvoeren van je stageopdracht.”

 

Ruben begon met de opleiding Green Business Studies, aan Helicon in Tilburg. “Die opleiding bestond uit veel verschillende richtingen, waaronder ook water en energie. Die richting vond ik het meest interessant.” Een vervolgstap was de opleiding Delta Management aan de HZ University of Applied Sciences in Middelburg.

 

Waterveiligheid
Begin vorig jaar was het tijd voor een derdejaars stage. Ruben: “De WaardenMakers kwamen op mijn pad, op de site zag ik al meteen iets over het Watermuseum. Dat past goed bij mijn opleiding. En ik kom zelf ook uit Den Bosch.” Het eerste half jaar hield hij zich vooral bezig met waterveiligheid. Dat beviel goed: naast zijn studie bleef hij voor een tot twee dagen bij De WaardenMakers. “Tijdens het tweede half jaar heb ik de communicatie met stakeholders op me genomen. Ik was natuurlijk al bekend met het onderwerp en de mensen.”

 

‘We kijken ook veel naar de ruimtelijke ontwikkeling van de toekomst’

 

Water Smart City
Inmiddels is Ruben bezig met zijn afstudeerstage en houdt hij zich bezig met het formuleren van een gezamenlijke ambitie tussen partijen voor een transitie naar een Water Smart City. Dat vergt veel contact met de betrokkenen. “De data over watermanagement is verspreid over veel partijen: de waterschappen, Rijkswaterstaat, de gemeenten en de provincie”, legt hij uit. De focus op stakeholders vindt hij ook terug in zijn studie. “Maar naast het sociale aspect kijken we ook veel naar de ruimtelijke ontwikkeling van de toekomst. Wat zijn de mogelijkheden voor aanpassingen, en wie zijn dan betrokken?”

 

Eigen keuzes maken
Ook zit Ruben dit half jaar in het redactieteam, waar hij meewerkt aan een reeks podcasts. “Bij De WaardenMakers is er ruimte voor ontwikkeling. Je kunt kiezen voor de richting die je op wilt. Dat verschil is groot met andere stages die ik heb gedaan; meestal ligt er toch al iets concreets waarmee je aan de slag gaat.” Ook merkt Ruben de goede connectie op tussen jongeren en experts. “Je doet het werk echt samen.”

 

‘Bij De WaardenMakers is er ruimte voor ontwikkeling’

 

Meerwaarde toevoegen
Vanwege corona verlopen de contacten nu vooral online. Ondanks dat dit soms wat lastiger gaat, is Ruben positief over zijn stage-ervaring. “Je kunt nog steeds betrokken zijn, vooral als je daar een beetje je best voor doet.” Een geïnteresseerde houding kan volgens hem veel opleveren. “Je begrijpt anderen, en daarmee ook de standpunten van De WaardenMakers beter. Je kunt meerwaarde toevoegen aan de initiatieven die je uitvoert. Het gaat verder dan het uitvoeren van je stageopdracht.”

 

Ook stagelopen of afstuderen bij De WaardenMakers?
Klik hier voor meer info