Nieuwe stek voor tjalk ‘Vertrouwen’

Historisch vrachtschip siert Bossche Tramkade

| Aan de Bossche Tramkade ligt het historische vrachtschip ‘Vertrouwen’. De kade bij de voormalige mengvoederfabriek De Heus is de nieuwe thuishaven van de tjalk. Leerlingen van het Koning Willem I College gaan vanuit De WaardenMakers meewerken om de tjalk vrachtklaar te maken.

Hiermee is het schip ‘Vertrouwen’ straks de enige tjalk in Nederland die echt weer vracht vervoert. Want vanwege ouderdom worden het merendeel van dit soort schepen uit de vaart gehaald. Met de restauratie van het ‘Vertrouwen’ wil de eigenaar, de gelijknamige coöperatie, transport over water op een duurzame manier ontwikkelen.

Educatieve functie
In samenwerking met overheid, bedrijfsleven, onderwijs en een grote groep kundige vrijwilligers is de tjalk inmiddels in de oude glorie hersteld. Het schip krijgt onder meer een educatieve functie. Zo wordt kennis van het heden, verleden en de toekomst samengebracht. Ook wordt de tjalk weer als (zeilend) vrachtschip geëxploiteerd. Het vergde een innovatieve geest en de nodige teamspirit om het oude schip als vrachtschip te behouden én opnieuw in gebruik te nemen.

 

De restauratie van het vrachtschip ‘Vertrouwen’ is mede mogelijk gemaakt door: