Technasiumleerlingen doen meesterproef

Meesterproef over waterstof in de energietransitie

| Met zonnepanelen en windmolens redt de gemeente Heusden de energietransitie niet. Denk ook aan smart grids en waterstof. Dat is het betoog van drie technasiumleerlingen van het Fortis Lyceum in Gorinchem. Quentin Welbie, Colin Schrijver en Mike Schaap presenteerden 22 maart de resultaten van hun onderzoek naar de ‘implementatie van waterstoftoepassingen bij de energietransitie in Heusden’. Hiermee rondden zij succesvol hun meesterproef af.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Werkplaats De Gruyter. Begeleider Pieter van Hulten was blij met de resultaten. “We zijn als werkplaats al langer aan de slag met initiatieven in de gemeente Heusden rondom de energietransitie. Dit onderzoek neemt verschillende mogelijkheden onder de loep.”

Oud gasveld
Zo vonden de technasiumleerlingen een voorbeeld in Engeland, waarbij waterstof succesvol in een oud gasveld werd opgeslagen. Interessant, omdat net over de gemeentegrens een gasveld ligt dat daar wellicht ook geschikt voor is.

Zonneweiden, windmolens, kippen
Maar ook de ideeën van de leerlingen om zonneweiden, windmolens en het houden van kippen en schapen te combineren op één en dezelfde plek is interessant. Hierbij hebben ze ook gekeken waar dit binnen de gemeentegrenzen van Heusden mogelijk is, rekening houdend met diverse hindercirkels. Ook Martin Bakker, creatief leider bij Werkplaats De Gruyter, is enthousiast “Ik ga dit rapport met bijzondere interesse doornemen. Er zijn nog veel goede ideeën nodig en dit is absoluut een stap in de goede richting.”

TU
De drie technasiumleerlingen staat nu een examenperiode te wachten. Daarna hebben ze hun zinnen gezet op de TU Delft en Eindhoven. Wordt vervolg dus.