Doe mee aan de Challenge VerduurSamen

Scholieren dagen Brabantse scholieren uit

| De aarde heeft keihard hulp nodig. Door de opwarming, de vervuiling en het verdwijnen van bossen is de aarde in gevaar. Vier Brabantse jongeren willen de koers veranderen. Dat doen ze samen met de provincie, Brabant Geeft Energie, de Nationale Jeugdraad en De WaardenMakers. De hulp van andere middelbare scholieren hebben ze daarbij hard nodig. Doe met jouw middelbare school mee aan de Challenge VerduurSamen en werk mee aan een groene beweging voor jóuw toekomst. LAATSTE KANS: Aanmelden kan nog tot en met 17 september!

In het kort bestaat de challenge uit het vergroten van bewustwording onder jongeren en het bedenken van een creatief en haalbaar idee om scholen te verduurzamen. De provincie stelt een geldbedrag beschikbaar voor de uitvoering van een aantal van de ideeën die hieruit voortkomen.

Ga met je school de uitdaging aan! Stuur een mail naar: verduursamen@outlook.com

De opdracht
Bedenk creatieve manieren waarop je kunt bijdragen aan het verduurzamen van jouw school en om zo veel mogelijk bewustwording binnen en buiten de school te creëren.

1. Maak een 0-meting, zodat je weet op welke manieren de school al bezig is met verduurzamen. Zo kun je op zoek gaan naar verbeterpunten. Ga dus op onderzoek uit en vraag bijvoorbeeld aan de schoolleiding op welke gebieden de school nog niet zo duurzaam is. Hiervoor kun je gebruiken maken van deze handige zelfscan.

2. Bedenk met je team creatieve en haalbare oplossingen voor de problemen die er nog op school zijn. Let daarbij op het vergroenen en verduurzamen van je school en het vergroten van bewustwording onder jongeren in jouw omgeving.

3. Elke deelnemende school levert op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, een verslag in via verduursamen@outlook.com. Hierin heb je beschreven hoe duurzaam je school was bij de 0-meting en wat voor idee er bedacht is om je school verder te verduurzamen.

4. Maak ook een video van maximaal 5 minuten van een rondleiding door je school. Hierin laat je zien op welke punten je school al met verduurzaming bezig is geweest en leg je uit welk idee je hebt bedacht voor de verdere verduurzaming. Hou op Instagram ook een verslag bij, zodat andere teams en de jury kunnen zien waar jullie team mee bezig is. De inleverdatum van het filmpje en het verslag is ook 10 oktober.

5. De genomineerde scholen schrijven een businessplan, waarin tot uitdrukking komt hoe je met het prijzengeld de school verder wilt verduurzamen. Daarbij wordt de besparing weer geïnvesteerd in verdere verduurzaming. Je school wordt een jaar lang gemoniteerd aan de hand van je ideeën en het businessplan.

Te gast op Energiefestival
Drie scholen met de beste verduurzamingsideeën worden genomineerd op 17 oktober. De teams zijn te gast op het Energiefestival op 7 november in het Evoluon in Eindhoven. De publieksjury bepaalt de publieksprijs. Daarnaast maakt de vakjury die dag bekend welke scholen er met welke prijs vandoor gaan. Deze jury bestaat uit Anne-Marie Rakhorst, boegbeeld van Stichting Brabant Geeft Energie, Anne-Marie Spierings, gedeputeerde provincie Noord-Brabant, een vertegenwoordiging van de provincie en De WaardenMakers, en de drie initiatiefnemers van de challenge.

Beoordeling
Tijdens de beoordeling let de vakjury op:

  • Creativiteit
  • Mate van gecreëerde bewustwording
  • Enthousiasme en activiteit van de deelnemers
  • Haalbaarheid van het project