Platform over plastic soep in Brabant

Plastic soep onder de loep

| De verhalen over plastic soep in oceanen en rivieren zijn voor veel jongeren nog een ver-van-m’n-bed-show. Daarom startten wij, samen met technasia, het initiatief ‘Plastic soep onder de loep‘, dat het probleem dichter bij huis haalt. Met onder meer een platform over plastic soep onderzoeken Sofie van Heeswijk en Marsha Rovers de situatie in Brabant.

Marsha Rovers.

Sofie van Heeswijk.

Wist je bijvoorbeeld dat een Nederlander jaarlijks 147 kilogram plastic verpakkingen verbruikt? En dat Brabanders door alleen al het wassen van kleding ervoor zorgen dat er jaarlijks 542.733 kilo microplastics in het water terechtkomen?

Bewustzijn
Dit en meer kwamen Sofie en Marsha te weten tijdens hun onderzoek. Volgens de twee jonge professionals bij De WaardenMakers is het de hoogste tijd om bewustzijn te creëren over dit wereldwijde probleem.

‘Als we zo doorgaan en niks doen, is er in 2050 meer plastic in de zee dan vis’

Plastic in kleding
Samen met verschillende technasia in Brabant creëren de jonge professionals een platform waar data over de plastic soep in Brabant wordt verzameld. Ook kijken ze samen met de deelnemende scholen naar de hoeveelheden plastic in die gemeenten. Daarbij gaat het om verschillende vormen: van plastic afval tot plastics in cosmeticaproducten en kleding.