Uit de oude doos: Boerderij De Pekhoeve

Van boerderij tot sociaal cultureel hart van Ulvenhout

| In het kader van 10 jaar waarden maken, zetten we dit jaar een reeks initiatieven ‘uit de oude doos’ in de schijnwerpers. We trappen we af met Boerderij De Pekhoeve in Ulvenhout. Mijn Mooi Brabant was actief betrokken bij de transformatie van de boerderij tot het sociaal culturele hart van het dorp.

 

 

In het programma Erfgoed & Erfgenamen verlegde de provincie het accent van erfgoed naar de erfgenamen. Want je hebt erfgenamen nodig om ervoor te zorgen dat ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en vrijetijdseconomie in de omgeving opbloeit. Zonder erfgenamen heeft erfgoed geen toekomst. Om verbinding te maken tussen het Brabantse erfgoed en de community, ondersteunde Erfgoed & Erfgenamen zeven initiatieven die vanuit de samenleving waren opgepakt. Vernieuwend, inspirerend en duurzaam waren de sleutelwoorden.

Het resultaat was dat de boerderij in 2014 volledig werd gerenoveerd en verbouwd

Foto Kees den Bieman

 

 

Intensieve samenwerking
Mijn Mooi Brabant – de voorloper van De WaardenMakers – was hier actief bij betrokken vanuit de invalshoek van ruimtelijke kwaliteit. De intensieve samenwerking tussen deze twee programma’s leverde een groot en veelzijdig netwerk op. Vanuit de Mijn Mooi Brabant-aanpak, die staat voor ‘allemaal winnen’, trokken we samen op met initiatiefnemers en onderwijsinstellingen, met de dorpsraad, bewoners, kinderopvang en heemkundekring in Ulvenhout. Er werden brainstormsessies georganiseerd over de toekomst van de monumentale boerderij uit 1590, en er was steun bij het ontwikkelen van de exploitatie.

Jonge professionals
Het resultaat was dat de boerderij in 2014 volledig werd gerenoveerd en verbouwd. Het complex biedt nu ruimte aan een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De drie Dorpskamers worden beschikbaar gesteld aan Ulvenhoutse organisaties en verhuurt aan derden. Vanuit Mijn Mooi Brabant waren studenten van de Breda University of Applied Sciences (toen nog NHTV) als jonge professionals betrokken bij de eerste verkenningen van de Pekhoeve als toeristisch-recreatief knooppunt. Jonge professionals van Avans maakten een architectonisch plan voor alle gebouwen op het erf.

‘Het mooie was dat we op een gelijkwaardige manier contact hadden’

Ontmoetingsplek
“De Pekhoeve is een ontmoetingsplek voor het dorp en wordt echt gedragen door de bewoners”, vertelt John Vester, toenmalig voorzitter van Boerderij De Pekhoeve. “Tientallen mensen werkten destijds mee aan de restauratie en honderden participanten kochten een steen. Dat zorgt voor betrokkenheid. Er is veel interactie en levendigheid; jong en oud treffen elkaar hier. Het is een fantastische plek waar we met recht trots op zijn.”

Gelijkwaardig
Over de samenwerking met Erfgoed & Erfgenamen en Mijn Mooi Brabant zegt John: “Het mooie was dat we op een gelijkwaardige manier contact hadden. Er werden geen beperkende eisen of regeltjes opgevoerd, maar we kregen open vragen. Dat werkte heel fijn. Mensen die het initiatief nemen om een erfgoedcomplex als De Pekhoeve aan te pakken, doen dit vanuit intrinsieke waarde. De provincie begrijpt heel goed dat je ze juist van daaruit moet voeden.”