Experimenteren met augmented reality

‘Mooi middel om het klimaat lokaal tastbaar te maken’

| Het doorgronden van het klimaat op lokaal niveau is complex. Een laagdrempelige taal kan hierbij helpen. Ook bij de bewustwording van de effecten van de klimaatverandering en de maatregelen die lokaal genomen moeten worden. Met de Klimaatonderlegger maakte landschapsarchitect en gebiedsinnovator Thomas Jansen het lokale klimaat al tastbaarder. Hieraan voegt hij nu augmented reality toe. Een innovatieve tool, waarmee we bij De WaardenMakers experimenteren.

 

Bij augmented reality (AR) wordt een digitale laag informatie over de werkelijkheid gelegd. Waar virtual reality (VR) een heel andere werkelijkheid creëert, voegt AR nieuwe, virtuele elementen aan de echte omgeving toe. Je ziet dus nog wel de mensen en voorwerpen om je heen, maar op het scherm krijg je extra informatie. We kennen het van games als Pokémon Go. Ikea gebruikt AR om te laten zien of een meubelstuk in je interieur past, zonder dat je meubels hoeft te verschuiven. En Lego past het toe om de inhoud van een doos tot leven te brengen.
 
Feitenkaart in hologram
Thomas Jansen past de technologie toe op de Klimaatonderlegger, die in een gezamenlijk proces met De WaardenMakers is ontwikkeld. “Zie het als een interactieve feitenkaart in hologram”, legt hij uit. “In dit geval is AR een mooi middel om het klimaat in een stad of dorp op een laagdrempelige manier beleefbaar, tastbaar en zichtbaar te maken. Op de kaart is bijvoorbeeld te zien waar er bij jou in de buurt koelteplekken zijn. Voor gemeenten, provincies en waterschappen is het een ideale tool om in beeld te brengen voor welke plekken klimaatadaptieve maatregelen nodig en kansrijk zijn.”

Thomas Jansen (links): “Zie de tool als een interactieve feitenkaart in hologram.”

Uniek
De toepassing van AR voor klimaatadaptatie is volgens Jansen uniek in de wereld. “Het idee is ontstaan in contact met een goede relatie die als designer voor Apple werkt. Hij bracht me op het idee om een AR-tool voor de Klimaatonderlegger te ontwikkelen.”

Universele taal
De kracht van de tool zit in het feit dat AR een universele taal spreekt: de visuele taal. “In relatie tot het klimaat biedt het voor iedereen in één oogopslag inzicht, van de rioolwerker tot de bestuurder die zich bezighoudt met het klimaatbeleid. Door in het voorportaal een keuze te maken voor een bepaald domein, duik je de informatie in die voor jou relevant is. Op deze manier brengen we het klimaat terug naar begrijpbare eenvoud en laten we zien dat er veel meer te doen valt dan het redden van ijsberen alleen.”