De ‘winst’ van klimaatadaptatie

Studenten buigen zich over praktische oplossingen

| Kan klimaatadaptatie ondernemers ook iets opleveren? Over deze vraag boog een aantal studententeams van Avans Hogeschool zich bij De WaardenMakers. De studenten van allerlei opleidingen kwamen met een reeks praktische oplossingen. Zoals energie opwekken met een draaideur. “De multidisciplinaire projectweek van Avans past goed bij onze manier van werken”, aldus programmabouwer Vester Munnecom.

 

Doel van de multidisciplinaire projectweek (AMX) is dat studenten van diverse opleidingen met een concrete, actuele casus aan de slag gaan. “Zo’n integrale aanpak biedt oplossingen voor veel vraagstukken”, zegt Vester Munnecom. “Bij De WaardenMakers werken we graag met studenten. Ze worden niet gehinderd door bepaalde kennis en bekijken zaken op een andere manier.”

Geen gebaande paden
De opdracht was te onderzoeken of klimaatadaptatie ondernemers ook iets kan opleveren. Niet alleen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook in het businessmodel. Zo raken bedrijven intrinsiek gemotiveerd om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Munnecom: “Het is een redelijk nieuw onderwerp. Dat was lastig, maar we wilden niet teveel sturen. Als je het over innovatie hebt, moet je soms van gebaande paden afwijken.”

Brainport Industries Campus
Virgil Etienne, docent Bouwkunde bij Avans, begeleidde de teams. “Ik ging elke dag even bij ze langs”, vertelt hij. “Op woensdag kregen we een rondleiding op Brainport Industries Campus in Eindhoven. Hier zitten de meest innovatieve bedrijven en instituten bij elkaar. Dat gebouw was zo groot als tien voetbalvelden en daar komt nog eens twee keer zoveel bij. Voor de studenten werd dat een beetje ongrijpbaar.”

Bruikbare oplossingen
Vester Munnecom is tevreden met de uitkomsten van de week. “De studenten hebben bruikbare oplossingen aangedragen. Wat ik vooral leuk vond, is dat twee teams zich ook richtten op de mensen als het belangrijkste kapitaal van een bedrijf. Als een bedrijf klimaatadaptief is, dan biedt dat ook weer kansen in de strijd om talent.”

Bewustwording
Het winnende team kwam met een verzameling kleine maatregelen. Daar zaten originele oplossingen bij die voor allerlei ondernemers haalbaar zijn. “De studenten bedachten dat je energie kunt opwekken met een draaideur. Hoeveel je opwekte, maakten ze zichtbaar met een bordje bij de entree”, aldus Virgil Eienne. “Ze stelden voor een oplader op zonne-energie voor elektrische fietsen te plaatsen. En ze hadden een soort spaarplan voor ondernemers die met de fiets komen en zo geld besparen op parkeerkosten. Allemaal praktische maatregelen die bewustwording creëren.”