Klimaatonderlegger daagt bewoners uit

‘Klimaatonderlegger maakt begrip klimaat tastbaar’

| Hoe breng je de lagen bodem, water, groen, infrastructuur en bebouwing in beeld in relatie tot het klimaat? Landschapsarchitect Thomas Jansen ontwikkelde de Klimaatonderlegger voor Gilze en Rijen. Vanuit De WaardenMakers werkten studenten en experts mee. Met de kaart worden de inwoners uitgedaagd om zelf bezig te gaan met de klimaatveranderingen.

‘Als het misgaat met de aarde, kunnen we nergens anders heen.’

Deze uitspraak van ruimtevaarder Andre Kuipers zette de gemeente Gilze en Rijen aan het denken. Met de Klimaatgids – waarvan de onderlegger een onderdeel is – gaat de gemeente aan de slag met de gevolgen van de klimaatverandering. Hierbij ligt de focus op energie, water, groen en hittestress.

Concrete tips
Op de kaart kunnen bewoners zien waar de gevolgen plaatsvinden. Zo kunnen ze helpen om op de juiste plaats de goede maatregelen te nemen. In de gids worden hiervoor concrete en makkelijk toepasbare tips gegeven. Die kosten weinig tot niets en maken een groot verschil.

Laagdrempelige taal
“De Klimaatonderlegger maakt het begrip klimaat tastbaar. Daarmee kan de onderlegger zo als basis voor ruimtelijk economische ontwikkelingen dienen”, zegt Thomas Jansen. “Het doorgronden van het klimaat op lokaal niveau is complex. Een laagdrempelige taal kan hierbij helpen. Ook bij de bewustwording van de effecten van de klimaatverandering en de maatregelen die lokaal genomen moeten worden.”