Start onderzoek Peelrandbreuk

Eerste spaden de grond in voor onderzoekssleuf

 

| In de gemeente Uden onderzoekt de Vrije Universiteit Amsterdam de komende 10 weken de Peelrandbreuk. Om de breuk te onderzoeken is dinsdag 11 september 2018 gestart met het graven van een 25 meter lange sleuf. Genodigden zetten gezamenlijk de eerste spaden in de grond. 

Een spannend moment voor onderzoeker Rimbaud Lapperre die de water (on)doorlatendheid van de breuk gaat onderzoeken en hoopt dat de resultaten bijdragen aan zijn promotieonderzoek. “Mijn onderzoek richt zich op de maatregelen voor bescherming en herstel van wijstgebieden, beekbronnen. Het onderzoek is van belang voor het watervasthoudend vermogen van de bodem.”

Bijzonder fenomeen
De Peelrandbreuk in de ondergrond loopt door heel Oost-Brabant en Limburg, tot voorbij Roermond, en is in De Maashorst goed zichtbaar. De wijstgronden langs de breuk zijn hooggelegen, drassige gebieden waar het ijzerrijke grondwater als kwel omhoog komt. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en blijven de lager gelegen gronden droog. Deze zeldzame vorm van kwel heet wijst. Een bijzonder fenomeen dat alleen onder specifieke omstandigheden voorkomt. Meer weten? Klik hier

Publieksdagen
In de herfstvakantie worden op maandag 15 oktober en zaterdag 20 oktober 2 publieksdagen gehouden tijdens OERfestival De Maashorst. Er zijn dan rondleidingen om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. De overige dagen is de sleuf afgesloten voor publiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Brabant Water en de Vrije Universiteit Amsterdam financieren het onderzoek. De WaardenMakers zijn als projectleider betrokken bij het graven van de sleuf en de promotie van de publieksdagen in oktober, ondersteund door Geopark Peelhorst i.o., gemeente Uden en De Maashorst.

 

Peelrandbreuk in de media

Brabants Dagblad: Onderzoek naar Peelrandbreuk: 
’Natuurlijke damwand is diamant’

Omroep Brabant: Provincie zet alles op alles om Unesco-status voor Peelrandbreuk binnen te slepen

Dtv Uden: Eerste spade in de grond voor onderzoek Peelrandbreuk