Thema(’s): .

Op weg naar een fossielvrije economie

| De transitie naar een fossielvrije economie schreeuwt om innovatie. Een interessante richting is het gebruik van waterstof als brandstof. Met waterstof kun je een elektrische auto aandrijven; het tanken van 5 kg van dit gas is goed voor zo’n 600 km rijden met een personenauto. Maar ook bij het opslaan van zonne- en windenergie kan het gas een belangrijke rol spelen. Het opvangen van de stroompiek kan door elektrolyse water omzetten in waterstof, dat als brandstof kan worden toegepast.

 

Begin 2017 hebben olieconcerns (waaronder Royal Dutch Shell) en de automobielindustrie (waaronder Toyota en Hyundai) besloten om voor de komende 5 jaar € 10 miljard in waterstof te investeren. Om op te schalen en omdat waterstof een enorm potentieel heeft om CO2 wereldwijd te verminderen (klimaatdoelstelling Parijs).

Energiefabriek
Het zuiveren van afvalwater door waterzuiveringsinstallaties vroeg in het verleden veel energie. In 2006 is in Brabant het concept ‘Energiefabriek’ bedacht; een waterzuiveringsinstallatie die niet alleen zuivert maar ook energie oplevert. De nieuw te bouwen installatie bij Treurenburg in ‘s-Hertogenbosch gaat gedurende 10 jaar 5 miljoen m3 biogas per jaar leveren aan Heineken. Tegelijkertijd kan er meer. Biogas kan worden omgezet in waterstof, dat weer in te zetten is voor een emissieloze brandstof voor auto’s. Ook sectoren zoals de landbouw zouden waterstof kunnen leveren.

Sterke troeven
Samen met partners als waterschap Aa en Maas, NWBA en TBI Holding pleiten De WaardenMakers voor meer experimenteren met waterstof in Brabant. Brabant heeft namelijk een aantal sterke troeven in handen, zoals de toptechnologieregio van wereldformaat (kennisstad Eindhoven), organisatievermogen (triple Helix interactie tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid) en een gezond ondernemersklimaat. Daarom pleiten we ervoor om daar waar het kan waterstof op locatie te produceren en te gebruiken als brandstof. Ook gaan we voor het toepassen van brandstofcellen om duurzame energie op te slaan. De achilleshiel van een duurzame energieketen, namelijk de opslag, wordt hiermee aangepakt. Een belangrijke stap op weg naar een fossielvrije economie.

Conferentie ‘Brabant aan de waterstof’
Met de conferentie ‘Brabant aan de waterstof’ op 5 april 2018 namen De WaardenMakers het voortouw. Met 240 deelnemers, een spreker van formaat en een positieve flow was het een inspirerende dag. “Waterstof is nog een vrij nieuw en onbekend onderwerp in de energietransitie. Daarom zijn dit soort conferenties fantastisch om het verhaal goed voor het voetlicht te kunnen brengen”, zei keynote spreker Ad van Wijk, dé autoriteit op het gebied van waterstof in Nederland. Bekijk onderstaand de presentaties van enkele sprekers.

Waterstof voor dummies
Waterstof is nog vrij nieuw in de energietransitie. Wist je dat: waterstof het meest voorkomende element is, waaruit driekwart van de massa in het universum bestaat? Waterstof wordt aangetroffen in het water dat 70% van het aardoppervlak beslaat en in alle organische stoffen? Waterstof het eenvoudigste element is in het universum? Waterstof kleurloos, geurloos en niet toxisch is? Bekijk het filmpje ‘Waterstof voor dummies in 1 minuut’.

 

Publicatie waterstof
Onder de titel ‘WATERSTOF | de kern van ons energiesysteem’ heeft de waterstofkenniskring van De WaardenMakers een tweede publicatie uitgebracht. Inclusief 6 uitdagingen voor Brabant. Dit naar aanleiding van de conferentie. Lees hier

 

 

 

 

Presentatie keynote spreker
Prof. dr. Ad van Wijk geldt als dé autoriteit op het gebied van waterstof. Bekijk hier de presentatie die hij hield tijdens de conferentie onder de titel ‘De urgentie voor waterstof als drager van duurzame energie’.

 

 

 

 

Presentatie De Viessmann Group
Internationaal één van de toonaangevende fabrikanten van verwarmings-, industriële en koelsystemen. Klik hier

 

 

 

 

Presentatie Wouter van der Laak | Waterstofnet
Realiseert duurzame waterstofprojecten in Vlaanderen en Nederland. Klik hier