Thema(’s): .

 

De transitie naar een fossielvrije economie schreeuwt om innovatie. Een interessante richting is het gebruik van waterstof als brandstof. Samen met partners als waterschap Aa en Maas, Brabant Water en TBI Holding pleiten De WaardenMakers voor meer experimenten met waterstof in Noord-Brabant. Deze provincie heeft namelijk een aantal sterke troeven in handen, zoals de toptechnologieregio van wereldformaat (kennisstad Eindhoven), organisatievermogen (triple Helix interactie tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid) en een gezond ondernemersklimaat.

 

In 2020 geven De WaardenMakers een vervolg aan de eerdere activiteiten op waterstofgebied. De publicatie ‘Waterstof | De kern van ons nieuwe energiesysteem’ deed verslag van de vele mogelijkheden van waterstof als brandstof voor auto’s, vrachtwagens en schepen. Of als vervanging van aardgas voor het verwarmen van kassen, woningen en andere gebouwen. De publicatie bevat ook zes aanbevelingen om waterstof in Nederland concreet te gaan toepassen. Nu, anderhalf jaar later, starten wij een onderzoek naar de praktijk. We gaan op pad naar locaties in Nederland waar waterstof al wordt toegepast. Bijvoorbeeld in een appartementencomplex in Rozenburg. Wat zijn de eerste ervaringen? Wat werkt wel en wat niet? Doel is om vanuit deze inventarisatie – door feiten te onderbouwen – ook in Brabant experimenten te starten.

 

Met bewoners van de vesting Heusden, actief in de werkgroep Heusden Vesting Klimaatneutraal, werken we al langer samen aan haalbare scenario’s om het energiesysteem in de vesting te verduurzamen. Het benutten van zonne-energie en wind, maar mogelijk ook thermische energie uit de Maas met waterstof om deze energie in op te slaan en in te zetten voor verwarmen van woningen, rekenen we in drie scenario’s door.

Publicaties

Publicatie waterstof
Onder de titel ‘WATERSTOF | de kern van ons energiesysteem’ heeft de waterstofkenniskring van De WaardenMakers een tweede publicatie uitgebracht. Inclusief 6 uitdagingen voor Brabant. Dit naar aanleiding van de conferentie. Lees hier

 

 

 

Presentatie keynote spreker
Prof. dr. Ad van Wijk geldt als dé autoriteit op het gebied van waterstof. Bekijk hier de presentatie die hij hield tijdens de conferentie onder de titel ‘De urgentie voor waterstof als drager van duurzame energie’.

 

 

 

 

Presentatie De Viessmann Group
Internationaal één van de toonaangevende fabrikanten van verwarmings-, industriële en koelsystemen. Klik hier

 

 

 

 

Presentatie Wouter van der Laak | Waterstofnet
Realiseert duurzame waterstofprojecten in Vlaanderen en Nederland. Klik hier

 

 

Partners in dit initiatief

Waterstofnet

G. van der Ven bv aannemingsbedrijf

Waterschap Aa en Maas

Jan Piet van der Meer

De WaardenMakers