Thema(’s): .

‘CowSuit’ vermindert uitstoot en verbetert gezondheid

| De uitwerpselen van een koe scheiden onder de staart met een ‘CowSuit’. Zeg maar een maatpak voor koeien. De WaardenMakers werken hier samen aan met een aantal boerenbedrijven, 3D-ontwerpers en -productiebedrijven. Het onderzoek richt zich op de Holstein koeien. Hun fysieke kenmerken dienen als uitgangspunt voor het maatkostuum, dat per koe aangepast kan worden.

 

De CowSuit bestaat uit een adapter die de poep en urine van de koe gescheiden van elkaar opvangt. Het systeem moet als gegoten aan het lichaam van de koe zitten, om de krachten over het lichaam te verdelen. Borstomvang, heupwijdte, lengte en beenlengte bepalen de pasvorm van het maatpak, dat als een tweede huid aan de koe vastzit. Zo heeft het dier geen last van een gewicht van 30 kilo onder de staart en behoudt het zijn bewegingsvrijheid. Het onderzoek moet duidelijk maken dat het mogelijk is om op eenvoudige wijze de uitwerpselen te scheiden onder de staart van de koe.

Minder schadelijk
De CowSuit maakt de koe minder schadelijk voor haar omgeving vanwege de reductie van de uitstoot van CO2, methaan, ammoniak en fijnstof. In een schonere omgeving lopen koeien ook minder kans op ontstekingen en ziektes en nemen de productiviteit en gezondheid toe. En last but not least: door het scheiden van de uitwerpselen ontstaan er reststromen die economische perspectieven opleveren als extra inkomstenbron voor de boer.

Materialen testen
Het onderzoeksteam scande verschillende koeien 3D in. De mallen voor de CowSuit zijn inmiddels klaar en liggen nu bij de Universiteit van Wageningen. Daar worden testen gedaan om te kijken welk materiaal de beste keuze is voor het maatpak. Dit is nog een hele opgave, want de materialen moeten sterk en buigzaam zijn, en in sommige gevallen ook rekbaar. Daar komt bij dat de koe in geen enkele situatie last mag hebben van het pak, ook als deze vol zit met ‘bagage’. Het testen van de materialen gaat veel tijd kosten, omdat er veel opties zijn en het met echte koeien wordt getest. Deze testen worden daarom op locatie uitgevoerd door studenten, onder een strenge en juiste regelgeving.