Thema(’s): .

 

Brugklassen aan de slag met bijen

| Het Jeroen Bosch College in ‘s-Hertogenbosch bouwt als ambitieuze technasium aan multidisciplinair praktijkonderwijs. In opdracht van De WaardenMakers en de provincie gaan brugklassen aan de slag met bijen.

Bijen zijn essentieel in de voedselketen. Ze bestaan al 50 miljoen jaar en leven in harmonie. Zo’n 10 jaar geleden begon de massale sterfte onder bijenvolken. Het voortbestaan van de bij – en daarmee onze natuurlijke voedselvoorziening – wordt ernstig bedreigd. Hoe kan de leefomgeving in Brabant een aantrekkelijke, gezonde habitat voor bijen worden?

Spannend
Zo’n 60 vwo-leerlingen deden de aftrap van het initiatief ‘To bee or not to bee’. Spannend, leuk, wennen. Thomas Freitag van imkerij Stad en Streek in Rosmalen wist het enthousiasme over zijn vak goed over te brengen. De eindresultaten waren verrassend: van bij-vriendelijke bloemen uitdelen bij grote tuincentra tot aan bijenhotels en mobiele bijentuintjes op de fiets.

Stress verminderen
De ideeën van de leerlingen waren veelbelovend:

  • Minder bijensterfte met meer en andere bloemen, stress verminderen onder bijen, minder tegels en meer bloemen in de tuin, mobieltjes met minder straling (producenten aanspreken).
  • Betere voortplanting met een bijensexclub of leegstaande gebouwen aantrekkelijk maken voor bijen om het hele jaar door te paren.
  • Kennis delen door een website te bouwen en andere klassen langs te gaan met een vraag- en antwoordposter.