Thema(’s): .

Vrachtschip ‘Vertrouwen’: teamspirit ten top

| De meeste historische schepen worden vanwege ouderdom uit de vaart gehaald. Op een enkele uitzondering na. Zoals de tjalk van Coöperatie Vertrouwen. Het vergde een innovatieve geest en de nodige teamspirit om gezamenlijk het oude schip als vrachtschip te behouden én weer in gebruik te nemen. Hiermee is de ‘Vertrouwen’ de enige tjalk in Nederland die straks echt weer vracht vervoert.

Verduurzaming
Coöperatie Vertrouwen is een innovatief renovatieproject dat transport over water op een duurzame manier wil ontwikkelen. In samenwerking met overheid, bedrijfsleven, onderwijs en een grote groep kundige vrijwilligers is de tjalk inmiddels in de oude glorie hersteld. Het schip ‘Vertrouwen’ krijgt onder meer een educatieve functie. Zo wordt kennis van het heden, verleden en de toekomst samengebracht. Ook wordt de tjalk weer als (zeilend) vrachtschip geëxploiteerd. Hiermee brengt de coöperatie de verduurzaming van transport over water onder de aandacht. Een mooi initiatief als voorbeeld voor duurzaamheid.

Nieuwe thuishaven
De tjalk heeft inmiddels de Bossche Tramkade als nieuwe thuishaven. Hier, aan de kade bij de voormalige mengvoederfabriek De Heus, gaan leerlingen van het Koning Willem I College meewerken om de tjalk vrachtklaar te maken.